Exposities

LET OP!

De exposities komen dit jaar te vervallen. Onderstaand overzicht wordt z.s.m. aangepast aan de ONLINE-editie 2020.

Adrian Art

Adrians eerste kennismaking met vilt was in het begin van de jaren tachtig. Vilt kan worden gemaakt in het platte vlak maar ook in het driedimensionale vlak; van praktische gebruiksvoorwerpen tot kunstzinnige objecten. De eindeloze mogelijkheden in de toepassing van vilt geven haar de drive om zich in deze kunst verder te ontwikkelen.

Adrian vindt het leuk om wol zelf op schilderachtige wijze te verven en daarmee te vilten. Haar werk, dat vooral bestaat uit bijzondere, eenvoudige en draagbare kleding en accessoires, heeft een herkenbare eigen stijl.

www.adrian-art.eu

Anneke Kersten

Anneke Kersten uit Nijmegen heeft begin jaren tachtig gedurende twee jaar haar eerste weefopleiding aan een college in Eugene in de Amerikaanse staat Oregon gevolgd. In Nederland heeft Anneke zich verder ontwikkeld in de textielkunst o.a. door een certificaat weefopleiding midden jaren negentig aan Textielmuseum Tilburg en de kaderopleiding ‘Weven Speciaal’. Door gebruik van koperdraad, papier en verrassende materialen geeft zij kleur en vorm aan haar weefobjecten. Zij laat zich inspireren door landschappen, de geometrische kunst en materialen.

www.weven.nl

Annemie Koenen

Haar medium is vilt, een natuurlijk bijzonder textiel, gemaakt van wol van het schaap met haar vele goede eigenschappen. Vilten is een oer-ambacht en met eenvoudige middelen te maken. De nomaden in Azië leven puur in en met vilt dicht bij Moeder Aarde. Annemie wordt geïnspireerd door de natuur en culturen uit verre landen en werk graag met recycling materialen.
Haar kunstenaarschap vindt zijn vorm in vele sluimerende ideeën die op een bepaald moment ontwaken of op haar weg komen, waarbij ze zich graag laat leiden door de omstandigheden, welke zowel een beperking als een uitdaging zijn. Haar grote liefde is vrij borduren op vilt, voornamelijk intuïtief.

www.annemiekoenen.nl

Christie Greeve

Deze creatieve duizendpoot uit zich het liefst met textiele vormen. Wol geeft haar genoeg vrijheid voor expressie zoals met het freeform crochet, en nu ook met DraadTaal. DraadTaal is het rijgen van geometrische figuren waarbij de tribal art en architectuur haar veel inspiratie geven. Christie werkt alsof zij tekent. De naald en draad gebruikt zij als pen. Nooit uithalen maar anticiperen op wat er gebeurt in het werk.

www.christiegreeve.nl

Dutch Felt Academy

Of je nu al jarenlang vilt of graag wilt leren vilten, bij Dutch Felt Academy (DFA) helpen we je graag om van je viltwerk iets bijzonders te maken. Je kunt bij DFA de fijne kneepjes van het ambacht leren in een lessenreeks waarbij het accent op de techniek ligt, of je kiest voor een van de opleidingen waarbij het accent meer ligt op je creatieve ontwikkeling.

De lessen worden gegeven in het atelier van Truus Huijbregts (oprichter van DFA) in het Friese Baard. Het atelier is niet alleen een heel prettige werkplek, van de rust van de omgeving gaat ook een inspirerende werking uit.

www.dutchfeltacademy.com

Fransisca Henneman

De wonderlijke wereld van Francisca
De passie van Francisca is het experimenteren, ontwikkelen en maken van texturen en structuren tot vormen.  Rechtstreeks met het materiaal in haar handen ontstaan de structuren en geeft ze vorm aan haar ideeën.

De aloude textiele ambachtelijke technieken haken, breien, borduren en naaien verbinden het nieuwe vervreemdende materiaal als industrieel rubber en geeft haar de uitdaging om tot een nieuwe creatie te komen in al haar eigenheid en originaliteit. De textuur in de structuur groeit door tot een 3D-sculptuur. De vloeiende glooiende beweging met de ritmische herhaling in de objecten doen denken aan groeiende organismen en kunnen in haar wonderlijke wereld van een diepe zee leven.

Het uitgangspunt van Francisca is altijd het creëren van een nieuwe beeldende vorm met hergebruikte materialen, die hierin een andere toepassing krijgen als waarvoor ze bedoeld zijn.

Francisca staat tijdens het festival ook met haar sieraden op de Arts en Craftsmarkt.

www.francisca-henneman.eu

Kunstwolf

KUNSTWOLF is een school waar je jouw eigen creativiteit kan ontwikkelen en ruimte kunt geven. Je maakt daarin geen algemene beelden maar eigen/authentiek werk, werk wat dicht bij huis ligt. 

Creativiteit zit hem niet in dat wat je al weet of kent, maar juist in oog hebben voor nieuw, voor dat wat zich laat vinden, voor dat wat jij schept. Gezondheid en groei hebben een verbinding met creativiteit. Het zijn belangrijke helpers in een gezond en groeizaam leven. 

www.kunstwolf.nl   
www.olflo.com

LAK

Lak, als samen werkt…

Een samenspel tussen Linda Lammerts, Anneke Spijker en Karen Bruinsma. Waarbij ieder haar eigen ideeën en inspiratie tot uiting kan laten komen. LAK zoekt naar de harmonie in haar presentatie.

Linda Lammerts
Van kinds af aan geboeid door textiel in haar vele vormen. Op haar 3e zat ze, terwijl haar moeder achter de naaimachine zat, bij haar boven op de tafel met een stopnaald en dik garen knopen op washandjes te naaien. Haken, breien of borduren, eigenlijk is Linda altijd wel met textiel bezig geweest. Sinds ze in aanraking kwam met vilten ging er een nieuwe wereld voor haar open. Dat is nu wel haar basis, in combinatie met borduren.

Anneke Spijker
Ritmes en texturen fascineren Anneke al jaren. Inspiratie zoekt zij in de natuur. Een mooie boomstronk, een bijzonder mosje en in dit geval het ritme van een boomschors uit de collectie van de hortus in Leiden. 

Karen Bruinsma, filzgestalterin
Altijd bezig met textiel, vilten, borduren, haken, verven. Daarbij laat ze zich inspireren door de natuur en met name door macrofotografie, maar ze werkt ook graag aan de hand van een thema. Vaak is dat dan een thema met een wat diepere achtergrond. De laatste twee jaar maakt ze zijdepapier en combineert ze dat met andere textiele werkvormen. Het ontstaan van nieuwe mogelijke toepassingen in haar werk vind ze een uitdaging.

Lilian van den Einden & Giny Jans

Vilt? Papier? Of toch de natuur zelf?
Bij de expositie ‘Human Nature’ komen deze elementen bij elkaar.
Lilian van den Einden werkt met vilt & vezels.
Giny Jans met handgeschept papier en collagetechnieken.

www.factor-li.nl
www.ginyjans.com 

Mary Poppelier

Mary Poppelier, textielkunstenares, woont en werkt in Rotterdam en maakt wandkleden en schilderijen van textiel. Daarnaast ontwerpt zij tassen.

De ‘schilderijen’ bestaan uit uiteenlopende stukjes hergebruikt textiel, vastgezet met naald en draad. Ook de tassen zijn handwerk en gemaakt van hergebruikt materiaal.

www.marypoppelier.exto.nl

Meta Heemskerk

Meta’s werk is continue in ontwikkeling. Steeds is zij bezig om nieuwe technieken en materialen te bedenken. De rode draad is en blijft wel altijd textiel.

Ze begon met lapjes en stiksel en dit ontwikkelde zich in het werken met niet-textiele materialen, zoals metaal en hout, dat ze met textieltechnieken verwerkte. Daarnaast verwerkte ze textiel met niet-textiele technieken, zoals hamer en spijkers.

Tegenwoordig is ze bezig met papier en inkt, waarbij het voor haar de uitdaging is om met slechts een velletje papier en wat inkt, door middel van draden en garens, de rijke textuur van textielwerk te verbeelden. Ze noemt het ‘dradendruk’.

Een andere druktechniek die Meta heeft bedacht, is wat ze ‘collitho’ noemt; een combinatie van collage en lithografie. Met de naaimachine stikt ze collages uit de vrije hand en druk deze af volgens het lithografie principe dat inkt en water elkaar afstoten. Door het herhaaldelijk ininkten en afdrukken van de collage krijgt deze een rijke textuur en de drukplaat zelf wordt daardoor eigenlijk steeds interessanter.

www.metaheemskerk.nl

Mirjam Kruisselbrink

Ik houd van het combineren van verschillende soorten stoffen, van zacht en harig tot koelere stoffen als leer of plastic. Wat past mooi bij elkaar qua kleurstelling en soorten stof, wat contrasteert of roept iets geks op. Hoe houd je het spannend en waarmee kan je verrassen. Daarbij werk ik altijd met de hand zodat ik intuïtief kan beginnen en niet al een vooraf bedachte vorm hoef te hebben. Deze vorm groeit uit, waarbij ik vervolgens kijk naar compositie. Waar wordt het te veel en waar moet juist nog iets bij. Wat voor mij ook belangrijk is, zijn de details die ik aan het einde van het werkproces aanbreng met kralen, knopen, bolletjes van wol, ritsen of andere resten van producten die ik vind. Details die opvallen, waar je oog naar toe getrokken wordt. Ook gebruik ik altijd de festonsteek in mijn werk. Een steek die me aan mijn jeugd doet denken, die stevig is en opvalt.

De in grootte variërende sculpturen zijn kleurrijk en fris, maar ook grillig, humoristisch, wonderlijk. Ze roepen soms associaties op met organismen, organen of absurde wezens, maar kunnen je ook in een heel andere richting doen denken. Ze roepen verwondering op en spreken tot je verbeelding. Hoewel mijn werk bewust niets voorstelt, gaan kijkers op zoek naar wat ze betekenen en komt er een verbinding tot stand tussen hen en het werk.

www.mirjamkruisselbrink.nl

Tania Verhasselt

Al van jongs af aan was Tania gepassioneerd door kunst: tekenen, schilderen, boetseren… Later professionaliseerde zij zichzelf in diverse ateliers en de kunstacademie in mixed media schilderen, grafiek en textielkunst. De wereld van textiel was haar onbekend maar opende een oneindige zee aan mogelijkheden. Shibori in al zijn vormen werd een passie en Tania combineert dit gretig met zeefdruk- en mixed mediatechnieken.

Naast eerder commercieel werk, dat toch telkens uniek is, zoals sjaals, tunieken, tassen en halsjuwelen in zijde en katoen, ontwerpt zij ook wanddecoratie en kleiner mixed media werk op papier. Zij blijft een veelzijdig kunstenaar en is nieuwsgierig naar nieuwe technieken en mogelijkheden; zo is zij sinds een 2-tal jaar ook bezig met het ontwerpen van zilveren juwelen in de verloren wastechniek.

Sinds 2008 stelt zij regelmatig tentoon, zowel in binnen- als buitenland, en neemt zij af en toe deel aan wedstrijden. Haar werk wordt gestaag opgenomen in collecties.

Hét kenmerk van haar werk is kleur, dat ervan af spat. Kleur en kleurcombinaties zijn haar sterktes en kleur maakt haar gelukkig.

Tijdens het Textiel Plus Festival brengt Tania enkele mixed media textielwerken op canvas mee alsook haar handgemaakte zijden halsjuwelen en tassen.

www.taniaverhasselt.be

Verfcollectief

Het verfcollectief is een groep van 6 vrouwen die elk een specialisatie hebben in het bewerken van stof. Corinne Zambeek houdt van de speciale verfeffecten die je op stof kunt bereiken met reactieve verven. Eke Krug is geen experiment te gek om te kijken wat het effect op stof is. Hilde van Schaardenburg schildert daadwerkelijk op stof om haar beeld over te brengen. Marjolijn van Wijk speelt met kleur op stof, als achtergrond en als tekening op stof. Suze Termaat zoekt altijd naar gelaagdheid en transparantie in haar verfprocessen en Nienke Smit heeft een grote passie voor shibori technieken. Naast de demonstraties op het TextielDoePlein, exposeert de groep haar werk wat gemaakt is met eigen handgeverfde en bewerkte stoffen.

www.verfcollectief.nl

Wies Scheffer

De driedimensionale sculpturen van Wies zijn gemaakt van kippengaas, karton, papier mâché en textiel.

De kleuren bepalen voor een groot deel het beeld evenals de soort stof. Vaak is het dan ook de stof die in eerste instantie bepaalt hoe het beeld eruit gaat zien. Bepaalde stof roept allerlei beelden op en dat is het begin.

Meestal werkt het zo, maar het kan ook andersom. Er is een minimaal idee, een basisvorm en tijdens het werken ontwikkelt deze vorm zich naar het uiteindelijke beeld. Haar gedachten glijden over het beeld, hoe kan ze het verbeteren? Versterken? Afpellen tot de essentie? Wat nog toevoegen? Tijdens dit proces wordt duidelijk hoe het uiteindelijke beeld er uit gaat zien.

Wies probeert een beeld te maken dat je niet direct begrijpt, een beeld dat een verhaal vertelt en wel voor iedereen een eigen verhaal. Een beeld dat ongrijpbaar is. Een beeld waarbij je denkt, klopt dit wel? Of zie ik toch iets anders? Een beeld dat je nieuwsgierig maakt naar wat je echt ziet. Er is niet één verhaal, niet één waarheid. Meestal zie je maar die ene kant of juist de andere kant van een mens of een gebeurtenis. En als je er omheen loopt zie je heel wat anders, of als je de weg terugneemt.

www.wiesscheffer.nl