Exposities 2019

Adrian Art

Adrians eerste kennismaking met vilt was in het begin van de jaren tachtig. Vilt kan worden gemaakt in het platte vlak maar ook in het driedimensionale vlak; van praktische gebruiksvoorwerpen tot kunstzinnige objecten. De eindeloze mogelijkheden in de toepassing van vilt geven haar de drive om zich in deze kunst verder te ontwikkelen.

Adrian vindt het leuk om wol zelf op schilderachtige wijze te verven en daarmee te vilten. Haar werk, dat vooral bestaat uit bijzondere, eenvoudige en draagbare kleding en accessoires, heeft een herkenbare eigen stijl.

www.adrian-art.eu

Anneliet van Beelen

Een terugkerend element in het werk van Anneliet is recycling, hergebruik van spul uit de kringloopwinkel, vooral textiel. Ze maakt sculpturen van papier maché (oude kranten), schilderijen op oude gordijnstof, zwemvliezen van een oude jas van zeehondenbont en beelden bekleed met oude dekens. Afgedankt textiel is vaak nog heel mooi en ademt de tijd waaruit het stamt. Door het als materiaal in te zetten, redt zij het van de vuilcontainer en krijgt het een tweede leven en zelfs een podium.

Een belangrijk thema is voor haar het menselijk tekort, ons onvermogen. Wij arme stumpers doen ons stinkende best, maar falen keer op keer. Haar sculpturen zijn meestal vrouwen in een ”huh?!-situatie”: hoe ben ik hier beland en hoe red ik me hieruit. Vaak een gevoel van onmacht of van misplaatst zijn. Anneliet is op zoek naar beelden die nieuw zijn en nog nooit vertoond en doet dat door dingen te combineren die niet bij elkaar horen. Dat heeft met een beetje geluk een absurd en humoristisch effect.

www.vanbeelen.nu

Annemie Koenen

Haar medium is vilt, een natuurlijk bijzonder textiel, gemaakt van wol van het schaap met haar vele goede eigenschappen. Vilten is een oer-ambacht en met eenvoudige middelen te maken. De nomaden in Azië leven puur in en met vilt dicht bij Moeder Aarde. Annemie wordt geïnspireerd door de natuur en culturen uit verre landen en werk graag met recycling materialen.
Haar kunstenaarschap vindt zijn vorm in vele sluimerende ideeën die op een bepaald moment ontwaken of op haar weg komen, waarbij ze zich graag laat leiden door de omstandigheden, welke zowel een beperking als een uitdaging zijn. Haar grote liefde is vrij borduren op vilt, voornamelijk intuïtief.

www.annemiekoenen.nl

Atelier Trudi de Kreek​

Mode als kunst
Haar kleding is extravagant, kleurrijk en opvallend. Voornamelijk uitgevoerd in kunstleer, hetzelfde materiaal als haar tassen. Een lust voor het oog!

Na haar opleiding als kleermaker, waarin voornamelijk de technische kant van het vak werd belicht, is Trudi zich steeds meer gaan richten op het creatief ontwerpen van kleding en tassen. Alles is mogelijk en niets is haar te gek. Zo gebruikt zij naast kunstleer ook antiworteldoek, schilderslinnen, vijverrubber en tafelzeil.

www.trudidekreek.nl

Carla van Laar en Margriet Modderkolk

Carla van Laar exposeert dit jaar samen met Margriet Modderkolk. Zij exposeren zowel twee- als driedimensionaal werk.

Elly Prins

Informatie volgt spoedig

FreeMotion

De textielgroep FreeMotion bestaat uit een groep enthousiaste textielkunstenaars die sinds ruim 9 jaar maandelijks bij elkaar komen.

Ze stimuleren elkaar, volgen samen workshops en komen maandelijks bij elkaar in Beekbergen. Individueel zijn er trajecten als Quilten Speciaal of DIY Textile School in Amsterdam, naast allerlei andere routes, gevolgd. Hun werk heeft daardoor een grote ontwikkeling doorgemaakt.

De afgelopen tijd heeft FreeMotion op verschillende manieren gewerkt met het thema Water. Hieruit zijn diverse werken, 2- en 3D, ontstaan die samen een geheel vormen en gepresenteerd worden op het Textiel Plus Festival. In het werk worden allerlei materialen toegepast.

Isabelle Torelle

Informatie volgt spoedig

Joke Hardenbol

Joke Hardenbol (1958) is eigenlijk in het verkeerde land geboren. Mixed media, haar kunstvorm, is groot in de Verenigde Staten (VS) maar staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Textiel en papier zijn vaak de basis van veel objecten. Zij gebruikt deze in combinatie met andere materialen en bewerkt deze op verschillende manieren zoals verhitten, vervormen, beschilderen. Zij werkt ook veel met materialen die hier praktisch onbekend zijn, zoals tyvek.

Joke van Zinderen

Handgemaakt vilt…….nèt even anders!

Al bijna 25 jaar is Joke gefascineerd door wol en vilt… In de jaren 70 van de vorige eeuw heeft zij voor het eerst kennisgemaakt met handgemaakt vilt en pas jaren later heeft ze kennisgemaakt met wolsoorten waar goed vilt van te maken valt. Zo heeft ze de techniek geleerd.

Joke houdt van wol, de zachtheid van de vezels en de geur van het materiaal, het maken van vilt, het versieren en verwerken van vilt en vooral ook het dragen van vilt!

Door de jaren heen heeft ze haar eigen stijl ontwikkeld. Ze houdt erg van grafische vormen. Dit resulteert in het maken van origami vilt, een mooie, interessante en niet-eenvoudige combinatie van technieken.

www.jokevanzinderen.com

Judith Zijtregtop

“Regelmatig maak ik mee dat er letterlijk over mij heen gekeken wordt. Ik ben niet zo groot, zeg maar, ik ben best wel klein. Zeker in onze huidige maatschappij met veel lange mensen.

Als ik met een aantal mensen bij elkaar sta en er ontstaat een gesprek, voel ik dat ze over mijn hoofd met elkaar aan het praten zijn. Ze praten niet tegen me. Ze kijken letterlijk over me heen. Ze zien me niet staan. Wil ik meedoen, moet ik me echt laten zien en horen.”

Bovenstaande was de aanleiding voor Judith om vrouwen te gaan verbeelden.

Vrouwen die kracht uitstralen. Vrouwen die gezien mogen worden. Vrouwen die zich laten zien.

Deze vrouwen zijn gezien door uitgeverij Ambilicious. Uitgeverij Ambilicious heeft aan Mili van Veegh gevraagd of zij een twintigtal dames wilde voorzien van een verhaal. Elise van der Roer heeft gedichten geschreven naar aanleiding van deze twintig dames. Het resultaat van deze samenwerking is te bewonderen in het boek ‘Histoires de femmes’. Uitgave (waarschijnlijk) in december 2019.

Met deze serie dames wil Judith alle vrouwen een hart onder de riem steken. 

www.juuzkunsten.wordpress.com

Kunstwolf

KUNSTWOLF is een school waar je jouw eigen creativiteit kan ontwikkelen en ruimte kunt geven. Je maakt daarin geen algemene beelden maar eigen/authentiek werk, werk wat dicht bij huis ligt. 

Creativiteit zit hem niet in dat wat je al weet of kent, maar juist in oog hebben voor nieuw, voor dat wat zich laat vinden, voor dat wat jij schept. Gezondheid en groei hebben een verbinding met creativiteit. Het zijn belangrijke helpers in een gezond en groeizaam leven. 

www.kunstwolf.nl   
www.olflo.com

LAK

Informatie volgt spoedig

Lilian van den Einden & Giny Jans

Vilt? Papier? Of toch de natuur zelf?
Bij de expositie ‘Human Nature’ komen deze elementen bij elkaar.
Lilian van den Einden werkt met vilt & vezels.
Giny Jans met handgeschept papier en collagetechnieken.

www.factor-li.nl
www.bloomingminds.nl

Mary Poppelier

Mary Poppelier, textielkunstenares, woont en werkt in Rotterdam en maakt wandkleden en schilderijen van textiel. Daarnaast ontwerpt zij tassen.

De ‘schilderijen’ bestaan uit uiteenlopende stukjes hergebruikt textiel, vastgezet met naald en draad. Ook de tassen zijn handwerk en gemaakt van hergebruikt materiaal.

www.marypoppelier.exto.nl

Meta Heemskerk

Meta’s werk is continue in ontwikkeling. Steeds is zij bezig om nieuwe technieken en materialen te bedenken. De rode draad is en blijft wel altijd textiel.

Ze begon met lapjes en stiksel en dit ontwikkelde zich in het werken met niet-textiele materialen, zoals metaal en hout, dat ze met textieltechnieken verwerkte. Daarnaast verwerkte ze textiel met niet-textiele technieken, zoals hamer en spijkers.

Tegenwoordig is ze bezig met papier en inkt, waarbij het voor haar de uitdaging is om met slechts een velletje papier en wat inkt, door middel van draden en garens, de rijke textuur van textielwerk te verbeelden. Ze noemt het ‘dradendruk’.

Een andere druktechniek die Meta heeft bedacht, is wat ze ‘collitho’ noemt; een combinatie van collage en lithografie. Met de naaimachine stikt ze collages uit de vrije hand en druk deze af volgens het lithografie principe dat inkt en water elkaar afstoten. Door het herhaaldelijk ininkten en afdrukken van de collage krijgt deze een rijke textuur en de drukplaat zelf wordt daardoor eigenlijk steeds interessanter.

www.metaheemskerk.nl

OnlineViltSchool

Informatie volgt spoedig

Punch Workshops

Informatie volgt spoedig

Stichting Miep van Riessen

Miep van Riessen (1944-2015) beeldend kunstenaar uit Schagen borduurde alle namen van de 1836 slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Vijf jaar deed ze over dit werk, met de titel De Verdronkenen, en bij de 50-jarige herdenking van de ramp was het af. In 2018, bij de 65-jarige herdenking, kreeg het een vaste plaats in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Miep van Riessen maakte het zelf niet meer mee, ze overleed in 2015. Het werd georganiseerd door de Stichting Miep van Riessen die in 2016 is opgericht om haar werk bekendheid te geven. Zij organiseren tentoonstellingen en hebben een kunstuitleen van het werk.

In de stand van de stichting op het Textiel Plus Festival kun je een aantal kunstwerken zien, waaronder De Vermisten. Op dit werk borduurde Van Riessen de namen van de slachtoffers die nooit zijn teruggevonden. Het werk De Verdronkenen heeft een vaste plaats in het museum, dus kan geen onderdeel zijn van deze expositie. Dit werk wordt echter uitvoerig besproken tijdens de lezingen van Hester, de dochter van Miep.

www.miepvanriessen.nl

Wilhelmien van Aarle

Naaldschilderwerk: met schilderachtige borduurtechniek kun je op stof zetten wat je mooi vindt!

Al vanaf 1990 geeft Wilhelmien cursussen in naaldschilderwerk om deze mooie techniek te leren. Je kunt elke afbeelding die je leuk vindt zelf borduren, bijv. een foto van een landschap of wat dan ook.

Zo heb je altijd een uniek stukje borduurwerk. In januari gaat er weer een cursus beginnen. Deze bestaat uit acht lessen, eens in de veertien dagen.

www.naaldschilderwerk.nl

Zoo-tex

Zoo-tex is een groep enthousiaste textielkunstenaars die elkaar al jaren inspireren, ieder met haar eigen textielspecialiteit. Dit jaar komt Suze Termaat de groep versterken. De verschillen in techniek, voorkeur voor grof of juist fijn werk, ander materiaalgebruik, kleurkeuze, statement of decoratief werk maakt deze expositie extra bijzonder. Het thema Grenzeloos biedt inspiratie genoeg.

De textielgroep bestaat uit: Bouke Alsema, Liesbee Colombijn, Annelies de Graaf, Jo Huijsman, Loes Klein Elhorst, Marga Lagrand, Erna de Ruiter, Suze Termaat en Inge Witvers.

www.zoo-textextielkunst.nl