Exposities 2019

LET OP!

Onderstaand is het programma van 2019. Dit staat tot omstreeks juli op de site om je een indruk te geven van het aanbod op gebied van de exposities. De informatie die we voor dit jaar al hebben ontvangen is te herkennen aan de (2020) achter de naam.

Adrian Art (2020)

Adrians eerste kennismaking met vilt was in het begin van de jaren tachtig. Vilt kan worden gemaakt in het platte vlak maar ook in het driedimensionale vlak; van praktische gebruiksvoorwerpen tot kunstzinnige objecten. De eindeloze mogelijkheden in de toepassing van vilt geven haar de drive om zich in deze kunst verder te ontwikkelen.

Adrian vindt het leuk om wol zelf op schilderachtige wijze te verven en daarmee te vilten. Haar werk, dat vooral bestaat uit bijzondere, eenvoudige en draagbare kleding en accessoires, heeft een herkenbare eigen stijl.

www.adrian-art.eu

Alina Allen

Alles begint met een draad…

Alina Allen is het resultaat van generaties vrouwen die draad gebruikten en er prachtige werkstukken van maakten: haar oma’s, haar moeder… Geschiedenis aan elkaar genaaid door deze eenvoudige en toch zo essentiële draad.

Alina is verder gegaan en heeft de structuur van de draad veranderd. Ze gebruikt graag textiel- en papierdraden om de meest verrassende en delicate stukken te maken die je het gevoel van verbinding met je natuurlijke afkomst geven.

Sinds ze een potlood, een borstel of een naald in haar hand kon houden, is ze dol op tekenen, schilderen en naaien. In de kleuterklas maakte ze kennis met papier, draad en waterverf en sindsdien groeide haar interesse voor deze materialen alleen maar.

Momenteel werkt Alina samen met Textiel Museum in Tilburg (expositie van textiel- en papierjuwelen), het Papier Museum in Loenen en het CODA Museum in Apeldoorn.

www.haartes.com

Anneke Kersten

Anneke Kersten uit Nijmegen heeft begin jaren tachtig gedurende twee jaar haar eerste weefopleiding aan een college in Eugene in de Amerikaanse staat Oregon gevolgd. In Nederland heeft Anneke zich verder ontwikkeld in de textielkunst o.a. door een certificaat weefopleiding midden jaren negentig aan Textielmuseum Tilburg en de kaderopleiding ‘Weven Speciaal’. Door gebruik van koperdraad, papier en verrassende materialen geeft zij kleur en vorm aan haar weefobjecten. Zij laat zich inspireren door landschappen, de geometrische kunst en materialen.

www.weven.nl

Anneliet van Beelen

Een terugkerend element in het werk van Anneliet is recycling, hergebruik van spul uit de kringloopwinkel, vooral textiel. Ze maakt sculpturen van papier maché (oude kranten), schilderijen op oude gordijnstof, zwemvliezen van een oude jas van zeehondenbont en beelden bekleed met oude dekens. Afgedankt textiel is vaak nog heel mooi en ademt de tijd waaruit het stamt. Door het als materiaal in te zetten, redt zij het van de vuilcontainer en krijgt het een tweede leven en zelfs een podium.

Een belangrijk thema is voor haar het menselijk tekort, ons onvermogen. Wij arme stumpers doen ons stinkende best, maar falen keer op keer. Haar sculpturen zijn meestal vrouwen in een ”huh?!-situatie”: hoe ben ik hier beland en hoe red ik me hieruit. Vaak een gevoel van onmacht of van misplaatst zijn. Anneliet is op zoek naar beelden die nieuw zijn en nog nooit vertoond en doet dat door dingen te combineren die niet bij elkaar horen. Dat heeft met een beetje geluk een absurd en humoristisch effect.

www.vanbeelen.nu

Annemie Koenen (2020)

Haar medium is vilt, een natuurlijk bijzonder textiel, gemaakt van wol van het schaap met haar vele goede eigenschappen. Vilten is een oer-ambacht en met eenvoudige middelen te maken. De nomaden in Azië leven puur in en met vilt dicht bij Moeder Aarde. Annemie wordt geïnspireerd door de natuur en culturen uit verre landen en werk graag met recycling materialen.
Haar kunstenaarschap vindt zijn vorm in vele sluimerende ideeën die op een bepaald moment ontwaken of op haar weg komen, waarbij ze zich graag laat leiden door de omstandigheden, welke zowel een beperking als een uitdaging zijn. Haar grote liefde is vrij borduren op vilt, voornamelijk intuïtief.

www.annemiekoenen.nl

Atelier Trudi de Kreek​

Mode als kunst
Haar kleding is extravagant, kleurrijk en opvallend. Voornamelijk uitgevoerd in kunstleer, hetzelfde materiaal als haar tassen. Een lust voor het oog!

Na haar opleiding als kleermaker, waarin voornamelijk de technische kant van het vak werd belicht, is Trudi zich steeds meer gaan richten op het creatief ontwerpen van kleding en tassen. Alles is mogelijk en niets is haar te gek. Zo gebruikt zij naast kunstleer ook antiworteldoek, schilderslinnen, vijverrubber en tafelzeil.

www.trudidekreek.nl

Barry Passchier

De ‘fabric pictures’ van Barry Passchier ontstaan soms vanuit een idee of een schets, maar vaak begint ze met het materiaal, lapjes gebruikt textiel. Ze kiest ze intuïtief bij elkaar, waarbij niet alleen de kleur, maar ook het materiaal en de textuur een rol spelen. Vervolgens begint ze een ontdekkingsreis met stof, naald en draad waaruit gaandeweg een afgewogen compositie ontstaat.

In veel van haar ‘pictures’ zijn interieurs met tafels te zien, Daarnaast verwerkt ze persoonlijke elementen, zoals haar dagelijkse bezigheden of aspecten van haar verleden als architect. Haar werken ontstaan allemaal vanwege het plezier in het zoeken naar de juiste balans met stoffen en steken. De gebogen lijnen, gedempte kleuren en afgeronde vormen geven haar werk een zachte en maar ook een grafische uitstraling. Sinds 2017 laat ze haar werk online zien onder de naam ‘found fabric’.

www.foundfabric.com

Carla van Laar en Margriet Modderkolk

Carla van Laar
Al jong was Carla geïnteresseerd in kunst. In een gezin waar lapjes en draden nooit ver weg waren, lag het voor de hand dat ze een opleiding textiele werkvormen deed en ze spon, weefde, borduurde en naaide kleding. Later wilde ze monumentaler werken en gebruikte ze stoere materialen zoals oud lood, hout en vilt en maakte ze wand- en ruimtelijke objecten. De laatste ontwikkeling is het werken met vilt, potten, kussens, kleedjes en wanddecoratie, maar ook verdiept ze zich in de akoestische werking van vilt.
(Bovenste 4 foto’s)

Margriet Modderkolk
In haar werk, waarin textiel vaak de basis is, geeft Margriet uitdrukking aan de wereld zoals zij die op dat moment beleef en die haar bezighoudt. Dat kan een actualiteit, natuur, kunst of thema zijn. Met haar werk probeert ze anderen aan het denken te zetten. Ze maakt gebruik van allerlei materialen, kleuren en technieken en werk op diverse formaten in zowel 2D als 3D.
(Onderste 4 foto’s)

Carla en Margriet zijn allebei lid van SteekPlus en van de textielgroep Losdradig; in beide groepen laten ze hun werk zien en geven ze elkaar feedback op hun werk. Het idee om samen te exposeren tijdens het Textiel Plus Festival is hieruit ontstaan.

https://www.margrietmodderkolk.nl/

Christie Greeve

Deze creatieve duizendpoot uit zich het liefst met textiele vormen. Wol geeft haar genoeg vrijheid voor expressie zoals met het freeform crochet, en nu ook met DraadTaal. DraadTaal is het rijgen van geometrische figuren waarbij de tribal art en architectuur haar veel inspiratie geven. Christie werkt alsof zij tekent. De naald en draad gebruikt zij als pen. Nooit uithalen maar anticiperen op wat er gebeurt in het werk.

www.christiegreeve.nl

Dutch Felt Academy

Of je nu al jarenlang vilt of graag wilt leren vilten, bij Dutch Felt Academy (DFA) helpen we je graag om van je viltwerk iets bijzonders te maken. Je kunt bij DFA de fijne kneepjes van het ambacht leren in een lessenreeks waarbij het accent op de techniek ligt, of je kiest voor een van de opleidingen waarbij het accent meer ligt op je creatieve ontwikkeling.

De lessen worden gegeven in het atelier van Truus Huijbregts (oprichter van DFA) in het Friese Baard. Het atelier is niet alleen een heel prettige werkplek, van de rust van de omgeving gaat ook een inspirerende werking uit.

www.dutchfeltacademy.com

Fransisca Henneman (2020)

De wonderlijke wereld van Francisca
De passie van Francisca is het experimenteren, ontwikkelen en maken van texturen en structuren tot vormen.  Rechtstreeks met het materiaal in haar handen ontstaan de structuren en geeft ze vorm aan haar ideeën.

De aloude textiele ambachtelijke technieken haken, breien, borduren en naaien verbinden het nieuwe vervreemdende materiaal als industrieel rubber en geeft haar de uitdaging om tot een nieuwe creatie te komen in al haar eigenheid en originaliteit. De textuur in de structuur groeit door tot een 3D-sculptuur. De vloeiende glooiende beweging met de ritmische herhaling in de objecten doen denken aan groeiende organismen en kunnen in haar wonderlijke wereld van een diepe zee leven.

Het uitgangspunt van Francisca is altijd het creëren van een nieuwe beeldende vorm met hergebruikte materialen, die hierin een andere toepassing krijgen als waarvoor ze bedoeld zijn.

Francisca staat tijdens het festival ook met haar sieraden op de Arts en Craftsmarkt.

www.francisca-henneman.eu

FreeMotion

De textielgroep FreeMotion bestaat uit een groep enthousiaste textielkunstenaars die sinds ruim 9 jaar maandelijks bij elkaar komen.

Ze stimuleren elkaar, volgen samen workshops en komen maandelijks bij elkaar in Beekbergen. Individueel zijn er trajecten als Quilten Speciaal of DIY Textile School in Amsterdam, naast allerlei andere routes, gevolgd. Hun werk heeft daardoor een grote ontwikkeling doorgemaakt.

De afgelopen tijd heeft FreeMotion op verschillende manieren gewerkt met het thema Water. Hieruit zijn diverse werken, 2- en 3D, ontstaan die samen een geheel vormen en gepresenteerd worden op het Textiel Plus Festival. In het werk worden allerlei materialen toegepast.

Gabrielle van der Vliet

Het creatieve vak is haar lust en haar leven. Het begon allemaal tijdens haar expat periode in 1995. Gabrielle woonde toen in Cambodja en eindelijk had ze tijd om haar naaihobby een nieuwe impuls te geven. In Singapore kocht ze haar eerste quiltlapjes en begon aan een babyquiltje.

Eenmaal terug in Nederland gaf ze zich op voor een quiltcursus en raakte ze verslaafd aan het quilten. Ze stuurde haar eerste echte quilt op voor een show en die hing al meteen op een ereplaatsje. Spoedig daarna kwam ze in contact met Bernina, waar ze sinds 2007 werkzaam is, voornamelijk om te assisteren bij stoffenspektakels en quiltbeurzen. Heerlijk werk, want hier krijgt ze de kans om anderen enthousiast te maken voor haar eigen passie, nl. het machinequilten. Ze begon haar eerste “machinequilting” probeersels op een eenvoudige naaimachine, maar inmiddels bezit ze een professionele longarm quiltmachine.

Op deze tentoonstelling laat Gabrielle zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van quilten met een gewone naaimachine en sit-down longarm. Wil je zelf free-motion quilten op de naaimachine? Kijk dan op haar website www.machinequiltenleren.nl  voor verschillende workshops en locaties.

Hannah Mai

Analoge fotografie en textiele technieken vormen het zwaartepunt in de (mixed media) werken van Hannah Mai (1986). Wat ze maakt heeft in eerste plaats een autobiografisch vertrekpunt. De zoektocht en worsteling naar mentale balans is een terugkerend thema. De werken zijn melancholisch en kwetsbaar, met een rauw randje. 

Over haar fotografische werken zegt zij:

“Ergens is het vreemd: uren ben ik bezig in de doka om een, voor mij, perfecte afdruk te maken van een negatief. Ik krijg hoofdpijn van de chemische dampen, word somber van de donkerte en raak vreselijk gefrustreerd als het niet lijkt te lukken. Maar uiteindelijk neem ik een geslaagde afdruk mee het licht in. En dan? Dan ga ik mijn met bloed, zweet en tranen gemaakte werk te lijf met naald en draad. Soms heb ik een beetje spijt, en altijd vraag ik me af waarom ik iets kapot maak wat ik zo zorgvuldig had opgebouwd. Maar blijkbaar is het nodig en is dit de manier waarop mijn werk tot stand komt.”

www.hannahmai.nl

Isabelle Torelle

Met ironische anachronismen en een verrassende confrontatie van oude hoge cultuur met elementen uit de hedendaagse popcultuur brengt Isabelle Torrelle met haar collectie Meisterwerke de Vlaamse weefkunst tot een nieuw hoogtepunt.

Met ‘The Historians‘ en ‘Les Femmes de Delft’ combineert ze andermaal de weefkunst en borduurkunst in opvallende panelen. Die dempen niet alleen het geluid – ze zijn ook curieuze kanttekeningen bij onze esthetische geschiedenis.

Meisterwerke brengt een verfrissende spanning teweeg tussen verleden en heden, tussen sierkunst en popcultuur, tussen artistieke ernst en ironie.

www.meisterwerke.be

Jeltje van Essen

Jeltje van Essen vindt het heerlijk om dingen te maken die je kunt aanraken, laten zien en delen met vrienden, familie en andere quilters. In haar quilts kan ze haar talent en creativiteit kwijt, zo totaal verschillend van haar voormalige werk als ICT-consultant.

In 2007 begint ze stap voor stap haar droom te realiseren; zich fulltime storten op quilten. Ze bouwt haar eigen Quiltwebshop, waarbij haar ICT-vaardigheden van pas komen. De volgende stap is nog spannender. Ze koopt een klein huis in de Walstraat in Deventer om een quiltwinkel te beginnen. In 2008 opent de ‘Quiltshop 100 rozen’ haar deuren. Twee jaar later opent ze drie deuren verder de huidige grotere winkel. De Dear Jane quilts die ze maakt zijn allemaal groepsquilts. En dat werd dankzij haar reislust en Facebook contacten steeds internationaler en leidde tevens tot exposities in binnen- en buitenland.

www.quiltwebshop.nl

Jessica van den Heuvel – Instincts

Tijdens het afstuderen aan de Design Academy zocht Jessica van den Heuvel naar materiaal voor het verbinden van stoelen en kwam terecht bij lint.

Het proefmodel (twee houten frames verbonden door gevlochten lint) bleek niet geschikt te zijn als zitting, maar was aan de muur wel een mooi kunstwerk en lint bleek een verrassend materiaal te zijn.

Na het afstuderen is Jessica een ontwerpbureau gestart met de naam ‘instincts’ waar zij meubels ontwerpt en in eigen beheer maakt, maar ook gebruiksvoorwerpen als lampen, kussens en schalen.

Zij werkt vooral met natuurlijke materialen op ambachtelijke wijze. Het kunstwerk van lint liet haar echter niet los en zij besloot om ook hiermee verder te gaan en inmiddels zijn er vier collecties ontstaan die regelmatig worden aangevuld.

De eerste collectie (De Connection Collection) komt voort uit het verbinden van die twee frames. De tweede collectie is de Drop Collection, waar uit het kunstwerk een lint los getrokken wordt en gevuld met een andere kleur lint, soms zelfs met meerdere tinten van een kleur.

Later ontstond de Nature Collection. Hier wordt geweven met vier bij elkaar liggende kleuren, twee horizontaal en twee verticaal, gebaseerd op de kleuren en lijnen van de natuur.

De laatste collectie tot nu toe is de Illussion Collection. Deze is het meest verrassend aangezien er beweging in de werken lijkt te zitten, rechte lijnen lijken rond te lopen en soms word je een werk in gezogen.

www.jessicavandenheuvel.nl
www.instincts.nl

Joke Hardenbol

Joke Hardenbol (1958) is eigenlijk in het verkeerde land geboren. Mixed media, haar kunstvorm, is groot in de Verenigde Staten (VS) maar staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Textiel en papier zijn vaak de basis van veel objecten. Zij gebruikt deze in combinatie met andere materialen en bewerkt deze op verschillende manieren zoals verhitten, vervormen, beschilderen. Zij werkt ook veel met materialen die hier praktisch onbekend zijn, zoals tyvek.

Joke van Zinderen

Handgemaakt vilt…….nèt even anders!

Al jaren is Joke gefascineerd door wol en vilt… In de jaren 70 van de vorige eeuw heeft zij voor het eerst kennisgemaakt met handgemaakt vilt en pas jaren later heeft ze kennisgemaakt met wolsoorten waar goed vilt van te maken valt. Zo heeft ze de techniek geleerd.

Joke houdt van wol, de zachtheid van de vezels en de geur van het materiaal, het maken van vilt, het versieren en verwerken van vilt en vooral ook het dragen van vilt!  Ze combineert het vilt graag met andere vezels zoals bijv. vlas. Nu gebruikt ze het vilt ook graag als basis voor borduurtechnieken.

Door de jaren heen heeft Joke haar eigen stijl ontwikkeld. Ze houdt van grafische vormen. Dit resulteert in het maken van origami vilt, een mooie, interessante en niet-eenvoudige combinatie van techniek.

www.jokevanzinderen.com

Jonaske de Ruiter

Schoonheid schuilt in de imperfectie.

Textiel neemt een steeds grotere plaats in in de kunstwerken van Jonaske. Haar werken schuren altijd aan de rand van de schoonheid en het schijnbaar onaffe is een bewuste keuze. Jonaske daagt zichzelf altijd uit in haar beeldende kunstenaarschap en dit kan leiden tot nieuwe kunstwerken. Oude ambachten verbinden aan moderne technieken, ook dat is altijd weer een uitdaging. Hoe kun je cyanotypie gebruiken in je kunstwerken? Experimenten leiden tot boeiende ontdekkingen die door haar weer gebruikt worden in haar mixed media kunstwerken. Eigenzinnig en onconventioneel op een verfijnde en verzorgde manier is typerend voor Jonaske.

De laatste jaren is Jonaske ook bewust bezig met het recyclen van oude werken en resten en verwassen stoffen. Op deze wijze draagt ze ook in haar kunstenaarschap een klein steentje bij aan de milieudiscussies.

www.jonaske.nl

José van Loon

José van Loon: ”Ik verzamel woorden en beelden, daarmee reis ik in mijn hoofd en maak nieuwe beelden van textiel”. 

Over haar werk is gezegd: “Het serieachtige werkt als een spiegelpaleis. Het heeft een sterk conceptuele component, omdat de tijd door de voortdurende herhaling een ingrediënt van wordt. Het is wonderlijk werk dat tegelijkertijd zwaar en licht is.”

José van Loon ontwerpt zelf de patronen, naait ze 2-dimentionaal met de naaimachine en/of borduurmachine en naait het geheel dan, met de hand, tot 3-dimensionale werkstukjes. Het dagelijkse leven is haar uitgangspunt in al zijn, schijnbare, eenvoud; de herinneringen, het gevoel en de kwetsbaarheid van het moment.

www.josevanloon.nl

Judith Koning

Judith Koning is beeldend kunstenaar en blogger. Om zich te kunnen blijven concentreren op schoonheid neemt ze voor haar blog Keep van Jute dagelijks foto’s van de schoonheid om haar heen. Want waar je aandacht aan schenkt, groeit. Schoonheid is overal, ook in het kleine en het schijnbaar gewone.

Na de Gerrit Rietveld academie en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) is ze in Amsterdam blijven wonen. Na 14 jaar Amsterdam keert ze terug naar haar rustige geboortedorp Schagen.

Ze werkt graag met materialen die al een leven en een stukje geschiedenis hebben. Materiaal met wat schade en levenservaring. Alles kan haar inspireren. Ruimte, een woord, een gevoel. Elk thema behandelt ze persoonlijk en dichtbij met een glimlach naar de regels van het spelen. Volgens vrienden heeft haar werk humor, eigenheid en is het verrassend dichtbij.

www.judithkoning.nl

Judith Zijtregtop

“Regelmatig maak ik mee dat er letterlijk over mij heen gekeken wordt. Ik ben niet zo groot, zeg maar, ik ben best wel klein. Zeker in onze huidige maatschappij met veel lange mensen.

Als ik met een aantal mensen bij elkaar sta en er ontstaat een gesprek, voel ik dat ze over mijn hoofd met elkaar aan het praten zijn. Ze praten niet tegen me. Ze kijken letterlijk over me heen. Ze zien me niet staan. Wil ik meedoen, moet ik me echt laten zien en horen.”

Bovenstaande was de aanleiding voor Judith om vrouwen te gaan verbeelden.

Vrouwen die kracht uitstralen. Vrouwen die gezien mogen worden. Vrouwen die zich laten zien.

Deze vrouwen zijn gezien door uitgeverij Ambilicious. Uitgeverij Ambilicious heeft aan Mili van Veegh gevraagd of zij een twintigtal dames wilde voorzien van een verhaal. Elise van der Roer heeft gedichten geschreven naar aanleiding van deze twintig dames. Het resultaat van deze samenwerking is te bewonderen in het boek ‘Histoires de femmes’. Uitgave (waarschijnlijk) in december 2019.

Met deze serie dames wil Judith alle vrouwen een hart onder de riem steken. 

www.juuzkunsten.wordpress.com

Karin van der Linden

Textiele sfeerbeelden
Karin van der Linden (1957) begint met het maken van assemblages is 2010. Hiertoe verzamelt zij verweesde materialen: voorwerpen, of delen hiervan, met een verleden. Door ze samen te voegen, met elkaar te versmelten en er eigen creaties aan toe te voegen, ontstaan indringende sfeerbeelden. Haar recente werk laat een verschuiving zien naar het werken met – en het verwerken van textiel. Het accent gaat steeds meer liggen op borduurwerk, zonder dat de beelden aan intensiteit inboeten.

De thema’s die zij in haar werk behandelt, zijn onderwerpen uit het dagelijks leven: de liefde, de dood, de levenscyclus en het loslaten. Zij put uit haar eigen herinneringen: dit zijn de vaste waarden waarmee ze haar werk betekenis en richting geeft.

www.instagram.com/karinvanderlinden1

Kunstwolf

KUNSTWOLF is een school waar je jouw eigen creativiteit kan ontwikkelen en ruimte kunt geven. Je maakt daarin geen algemene beelden maar eigen/authentiek werk, werk wat dicht bij huis ligt. 

Creativiteit zit hem niet in dat wat je al weet of kent, maar juist in oog hebben voor nieuw, voor dat wat zich laat vinden, voor dat wat jij schept. Gezondheid en groei hebben een verbinding met creativiteit. Het zijn belangrijke helpers in een gezond en groeizaam leven. 

www.kunstwolf.nl   
www.olflo.com

LAK

Lak, als samen werkt…

Een samenspel tussen Linda Lammerts, Anneke Spijker en Karen Bruinsma. Waarbij ieder haar eigen ideeën en inspiratie tot uiting kan laten komen. LAK zoekt naar de harmonie in haar presentatie.

Linda Lammerts
Van kinds af aan geboeid door textiel in haar vele vormen. Op haar 3e zat ze, terwijl haar moeder achter de naaimachine zat, bij haar boven op de tafel met een stopnaald en dik garen knopen op washandjes te naaien. Haken, breien of borduren, eigenlijk is Linda altijd wel met textiel bezig geweest. Sinds ze in aanraking kwam met vilten ging er een nieuwe wereld voor haar open. Dat is nu wel haar basis, in combinatie met borduren.

Anneke Spijker
Ritmes en texturen fascineren Anneke al jaren. Inspiratie zoekt zij in de natuur. Een mooie boomstronk, een bijzonder mosje en in dit geval het ritme van een boomschors uit de collectie van de hortus in Leiden. 

Karen Bruinsma, filzgestalterin
Altijd bezig met textiel, vilten, borduren, haken, verven. Daarbij laat ze zich inspireren door de natuur en met name door macrofotografie, maar ze werkt ook graag aan de hand van een thema. Vaak is dat dan een thema met een wat diepere achtergrond. De laatste twee jaar maakt ze zijdepapier en combineert ze dat met andere textiele werkvormen. Het ontstaan van nieuwe mogelijke toepassingen in haar werk vind ze een uitdaging.

Lilian van den Einden & Giny Jans

Vilt? Papier? Of toch de natuur zelf?
Bij de expositie ‘Human Nature’ komen deze elementen bij elkaar.
Lilian van den Einden werkt met vilt & vezels.
Giny Jans met handgeschept papier en collagetechnieken.

www.factor-li.nl
www.ginyjans.com 

Lin Vermeulen

4 jaar geleden startte Lin met het maken van wandtapijten. Vooral abstract. Kleur was altijd haar sterkste punt en ze besloot om zich enkel en alleen bezig te houden met kleurencombinaties. Door het gebruik van verschillende soorten stof (bijv. anders in dikte of materiaal alsook diverse patroontjes), ontstond een mooie combinatie. Voor het eerst ging ze ook experimenteren met allerlei soorten afmetingen van klein naar groot.

Voor de stoffen gebruikt ze afgedragen kleding, stoffen van de kringloopwinkel, maar ook stoffen van familie en vrienden. Door de leeftijd van de kringloopstoffen zie je de verschillende mode tendensen door de jaren heen zoals the sixties, the seventies enz… stoffen van vrienden en familie zijn weer karakteristiek voor de persoon zelf. Hierdoor krijgen de wandkleden een extra dimensie.

www.linvermeulen.be

Marian Verdonk

Marian Verdonk maakt Monumentale Wolschilderingen. Haar stijl is Lyrisch Abstract.

Marian creëert haar schilderingen van wol- en andere textiele vezels middels de Punchtechniek; machinaal naaldvilten. “De wol is voor mij als Olieverf. Als ik de eerste laag globaal heb vastgezet, kan ik nog toevoegen, weghalen, verplaatsen. Zo werk ik mijn ontwerp steeds gedetailleerder uit.”

Het werk van Marian is zacht, open, haast ademend. De toeschouwer wordt er haast onbewust naar toe getrokken, ‘moet’ het aanraken. “Ik leg altijd een lapje bij de werken wat je mag voelen. Liever niet de kunstwerken aanraken, ook al is wol zelfreinigend, bij een expositie moet de wol dan wel heel hard werken.”

Met haar werken wil Marian de letterlijk harde leefomgeving van nu verzachten. “We leven in een onnatuurlijke omgeving. Geluiden weerkaatsen hard, en ook de energie van mensen blijft maar circuleren in de ruimte. Mijn kleden helpen voor de akoestiek, en maken een ruimte weer rustig.”

Ieder kleed van Marian heeft een verhaal. Toch heeft Marian het liefst, dat de toeschouwer er een eigen verhaal in legt. “Als mensen stilstaan voor mijn werk, geraakt worden en zeggen ‘Ja, ik voel het’, dan word ik blij.”

www.marianverdonk.nl

Marie-Louise Fijneman

Marie-Louise maakt Mixed Media Textielcollages vol kleur en eigentijds borduurwerk en stoere 3-D geweven wandkleden vol detail en reliëf. In haar werken spelen kleuren, structuren en de natuur de hoofdrol. Ze houdt van experimenteren en combineert graag intuïtief allerlei (handwerk) technieken en materialen.

Ze laat zich inspireren door alles wat ze dichtbij om haar heen in de natuur ziet, zoals grassen, mossen, bladeren, vogels, planten, bloemen en insecten.

Voor haar textielcollages gebruikt ze vaak textiel met een verleden, zoals oud Frans linnen en handwerk. Voor haar is dit het canvas dat ze verft en bedrukt met haar eigen tekeningen, foto’s en prints. Door middel van borduurwerk en teksten die spontaan naar boven komen tijdens het werken, verbindt ze dit alles steekje voor steekje tot één nieuw geheel.

www.aprilinmij.nl

Marijke Eken

De uitspraak van Rumi: “Let the Beauty of what you Love, Be what you Do” is het motto van Marijke Eken. Toen zij voelde dat ze moest kiezen tussen klei (beeldhouwen) en textiel, werd het textiel; haar eerste liefde. Natuurlijke materialen is ook haar eerste liefde. Haar handen voelen het materiaal; zijde, wol, katoen, linnen zijn eerlijk en oorspronkelijk.

Er is een bron in Marijke waarmee zij verbonden is. Deze bron ziet ze voor zich als een soort baarmoeder van de ziel. Een verborgen omhulde ruimte, onzichtbaar, donker, omhuld en heilig; een plaats waar beelden groeien, die ze zichtbaar kan maken. Haar werk is sterk intuïtief. Haar handen, ogen en ziel weten wat ze willen uitdrukken. Draden die haar verbinden met haar innerlijk. Hoe meer ze verbonden is met haar ziel, hoe meer ze verbonden is met haar omgeving. De mensen, de bloemen de bomen, de dieren… de Bron.

www.mekenart.com

Mary Poppelier

Mary Poppelier, textielkunstenares, woont en werkt in Rotterdam en maakt wandkleden en schilderijen van textiel. Daarnaast ontwerpt zij tassen.

De ‘schilderijen’ bestaan uit uiteenlopende stukjes hergebruikt textiel, vastgezet met naald en draad. Ook de tassen zijn handwerk en gemaakt van hergebruikt materiaal.

www.marypoppelier.exto.nl

Meta Heemskerk

Meta’s werk is continue in ontwikkeling. Steeds is zij bezig om nieuwe technieken en materialen te bedenken. De rode draad is en blijft wel altijd textiel.

Ze begon met lapjes en stiksel en dit ontwikkelde zich in het werken met niet-textiele materialen, zoals metaal en hout, dat ze met textieltechnieken verwerkte. Daarnaast verwerkte ze textiel met niet-textiele technieken, zoals hamer en spijkers.

Tegenwoordig is ze bezig met papier en inkt, waarbij het voor haar de uitdaging is om met slechts een velletje papier en wat inkt, door middel van draden en garens, de rijke textuur van textielwerk te verbeelden. Ze noemt het ‘dradendruk’.

Een andere druktechniek die Meta heeft bedacht, is wat ze ‘collitho’ noemt; een combinatie van collage en lithografie. Met de naaimachine stikt ze collages uit de vrije hand en druk deze af volgens het lithografie principe dat inkt en water elkaar afstoten. Door het herhaaldelijk ininkten en afdrukken van de collage krijgt deze een rijke textuur en de drukplaat zelf wordt daardoor eigenlijk steeds interessanter.

www.metaheemskerk.nl

Online Viltschool

24 jaar geleden studeerde Ingeborg Honer af met de techniek vilt maken, als docent beeldend vormen. Ze maakte toen haar eerste tassen van schaap tot vilt, in combinatie met leer. Sindsdien is ze geboeid door de techniek van het vilt maken. Op dit moment maakt ze met name kleding en sjaals. Tijdens deze expositie zal ze een aantal Jassen laten zien van eigen ontwerp. Het verspreiden van het viltvirus en het begeleiden van cursisten bij het maken van eigen en origineel viltwerk van hoge kwaliteit, is haar grote missie. Dit doet ze onder andere door de Onlineviltschool en de Community Onlineviltvrienden. Cursisten van de opleiding laten werk zien wat ze maakten in het thema van de Textiel Plus Wedstrijd: ‘Met Hart en Ziel, geef kleur aan je passie’. Veel kleurrijk viltwerk is te bewonderen in de stand.

www.onlineviltschool.nl

Quiltstoffen.nl

Quilttentoonstelling klassieke Patchwork Quilts
Tegenover het horeca terras is een extra stand ingericht met een aantal klassieke Quilts van o.a Kim Diehl patronen en stoffen, en reproductiestoffen. De warme kleuren en meestal kleine prints in deze Quilts zijn een lust voor het oog in deze sombere periode van het jaar. De tentoongestelde quilts zijn gemaakt door een aantal enthousiaste dames en gemaakt met de naaimachine.

Voor meer informatie over deze Quilts kun je terecht bij de stand van Quiltstoffen.nl, nummer 45.

www.quiltstoffen.nl

Renee Toonen

@ikborduurenjij
Naast stopwerkpatronen in een andere context toepassen, houdt Renee zich vooral bezig met de vraag: Wat als…? Bij dit onderzoek kijkt ze waar voor haar de grenzen liggen met naald en draad als gereedschap. Materialen die niet voor de hand liggen, zoals beton, kwasten, lood, zand en ijs. Met de serie ‘When time goes by’ legt ze met fotografie vast hoe bladeren met haar borduursel de tijd ondergaan. Haar Rembrandt uit de serie ‘Pronken met andersmans veren’ werd geselecteerd voor de RMBRDTNU expositie. Zij hoopt dat voor de kijker het plezier van out-of-the-box-maken zichtbaar is en daarmee anderen te inspireren.

Haar zoektocht is te volgen via www.instagram.com/ikborduurenjij

Stichting Miep van Riessen

Miep van Riessen (1944-2015) beeldend kunstenaar uit Schagen borduurde alle namen van de 1836 slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Vijf jaar deed ze over dit werk, met de titel De Verdronkenen, en bij de 50-jarige herdenking van de ramp was het af. In 2018, bij de 65-jarige herdenking, kreeg het een vaste plaats in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Miep van Riessen maakte het zelf niet meer mee, ze overleed in 2015. Het werd georganiseerd door de Stichting Miep van Riessen die in 2016 is opgericht om haar werk bekendheid te geven. Zij organiseren tentoonstellingen en hebben een kunstuitleen van het werk.

In de stand van de stichting op het Textiel Plus Festival kun je een aantal kunstwerken zien, waaronder De Vermisten. Op dit werk borduurde Van Riessen de namen van de slachtoffers die nooit zijn teruggevonden. Het werk De Verdronkenen heeft een vaste plaats in het museum, dus kan geen onderdeel zijn van deze expositie. Dit werk wordt echter uitvoerig besproken tijdens de lezingen van Hester, de dochter van Miep.

www.miepvanriessen.nl

Tania Verhasselt (2020)

Al van jongs af aan was Tania gepassioneerd door kunst: tekenen, schilderen, boetseren… Later professionaliseerde zij zichzelf in diverse ateliers en de kunstacademie in mixed media schilderen, grafiek en textielkunst. De wereld van textiel was haar onbekend maar opende een oneindige zee aan mogelijkheden. Shibori in al zijn vormen werd een passie en Tania combineert dit gretig met zeefdruk- en mixed mediatechnieken.

Naast eerder commercieel werk, dat toch telkens uniek is, zoals sjaals, tunieken, tassen en halsjuwelen in zijde en katoen, ontwerpt zij ook wanddecoratie en kleiner mixed media werk op papier. Zij blijft een veelzijdig kunstenaar en is nieuwsgierig naar nieuwe technieken en mogelijkheden; zo is zij sinds een 2-tal jaar ook bezig met het ontwerpen van zilveren juwelen in de verloren wastechniek.

Sinds 2008 stelt zij regelmatig tentoon, zowel in binnen- als buitenland, en neemt zij af en toe deel aan wedstrijden. Haar werk wordt gestaag opgenomen in collecties.

Hét kenmerk van haar werk is kleur, dat ervan af spat. Kleur en kleurcombinaties zijn haar sterktes en kleur maakt haar gelukkig.

Tijdens het Textiel Plus Festival brengt Tania enkele mixed media textielwerken op canvas mee alsook haar handgemaakte zijden halsjuwelen en tassen.

www.taniaverhasselt.be

Verfcollectief

Het verfcollectief is een groep van 6 vrouwen die elk een specialisatie hebben in het bewerken van stof. Corinne Zambeek houdt van de speciale verfeffecten die je op stof kunt bereiken met reactieve verven. Eke Krug is geen experiment te gek om te kijken wat het effect op stof is. Hilde van Schaardenburg schildert daadwerkelijk op stof om haar beeld over te brengen. Marjolijn van Wijk speelt met kleur op stof, als achtergrond en als tekening op stof. Suze Termaat zoekt altijd naar gelaagdheid en transparantie in haar verfprocessen en Nienke Smit heeft een grote passie voor shibori technieken. Naast de demonstraties op het TextielDoePlein, exposeert de groep haar werk wat gemaakt is met eigen handgeverfde en bewerkte stoffen.

www.verfcollectief.nl

Vivian Rozenbeek

Opleiding: Academie de Schans (Modetekenen, Dessinontwerp, illustratief tekenen)

Vivian is ooit begonnen met textiele vormen, maar daarna kwam papier op haar pad. Dat materiaal bood haar ongekende mogelijkheden en daarom is zij gaan werken met papier. Na verloop van tijd werd ze zelfs toegelaten tot de papier biënnale in Rijswijk! Later is ze, teruggrijpend op de ‘textiele’ periode, papieren objecten met garens gaan bewerken.

Momenteel werkt ze met karton van dozen, waarvan de gladde bovenlaag en soms ook de onderlaag wordt afgestript, zodat de kartonribbels vrijkomen. Van de vrijgekomen stukken karton maakt ze geometrische vormen die ze behandelt met garens waarmee ze ‘lijnen’ trekt. Deze nieuwe serie is genaamd ‘Ribbels’.

Vivian is bewonderaar van met name de nulbeweging en Japanse kunst en ze werkt altijd non-figuratief. Ze wil met minimale middelen een stukje schoonheid creëren dat tot nadenken stemt.

www.vivianrozenbeek.nl

Wies Scheffer

De driedimensionale sculpturen van Wies zijn gemaakt van kippengaas, karton, papier mâché en textiel.

De kleuren bepalen voor een groot deel het beeld evenals de soort stof. Vaak is het dan ook de stof die in eerste instantie bepaalt hoe het beeld eruit gaat zien. Bepaalde stof roept allerlei beelden op en dat is het begin.

Meestal werkt het zo, maar het kan ook andersom. Er is een minimaal idee, een basisvorm en tijdens het werken ontwikkelt deze vorm zich naar het uiteindelijke beeld. Haar gedachten glijden over het beeld, hoe kan ze het verbeteren? Versterken? Afpellen tot de essentie? Wat nog toevoegen? Tijdens dit proces wordt duidelijk hoe het uiteindelijke beeld er uit gaat zien.

Wies probeert een beeld te maken dat je niet direct begrijpt, een beeld dat een verhaal vertelt en wel voor iedereen een eigen verhaal. Een beeld dat ongrijpbaar is. Een beeld waarbij je denkt, klopt dit wel? Of zie ik toch iets anders? Een beeld dat je nieuwsgierig maakt naar wat je echt ziet. Er is niet één verhaal, niet één waarheid. Meestal zie je maar die ene kant of juist de andere kant van een mens of een gebeurtenis. En als je er omheen loopt zie je heel wat anders, of als je de weg terugneemt.

www.wiesscheffer.nl

Wilhelmien van Aarle

Naaldschilderwerk: met schilderachtige borduurtechniek kun je op stof zetten wat je mooi vindt!

Al vanaf 1990 geeft Wilhelmien cursussen in naaldschilderwerk om deze mooie techniek te leren. Je kunt elke afbeelding die je leuk vindt zelf borduren, bijv. een foto van een landschap of wat dan ook.

Zo heb je altijd een uniek stukje borduurwerk. In januari gaat er weer een cursus beginnen. Deze bestaat uit acht lessen, eens in de veertien dagen.

www.naaldschilderwerk.nl

Zoo-tex

Zoo-tex is een groep enthousiaste textielkunstenaars die elkaar al jaren inspireren, ieder met haar eigen textielspecialiteit. Dit jaar komt Suze Termaat de groep versterken. De verschillen in techniek, voorkeur voor grof of juist fijn werk, ander materiaalgebruik, kleurkeuze, statement of decoratief werk maakt deze expositie extra bijzonder. Het thema Grenzeloos biedt inspiratie genoeg.

De textielgroep bestaat uit: Bouke Alsema, Liesbee Colombijn, Annelies de Graaf, Jo Huijsman, Loes Klein Elhorst, Marga Lagrand, Erna de Ruiter, Suze Termaat en Inge Witvers.

www.zoo-textextielkunst.nl