Leer van Meesters

Het TPF2022 Interactief Programma

 Leer van ‘Meesters’, kunstenaars en textiel vakgenoten! Tijdens TPF2022 kun je kijken en/of meedoen aan verschillende interactieve sessies: van Masterclasses en live Performance Art tot aan Workshops & Demonstraties. Hieronder vind je een overzicht (m.u.v. de Textile+ Lecture Series en het Textielplein).

Het TPF2022 Interactief Programma wordt verder ge-update in aanloop naar het Festival.

Textiele Performance Art

Max van Loon /// De Vertellers


Max van Loon, dit jaar afgestudeerd aan ArtEZ BEAR Fine Art, creëert verschillende archetypische karakters d.m.v. kostuumontwerp en performance art. ‘De Vertellers’ is een installatie , waarin deze karakters samen komen: de Koning, de Huisvrouw, de Held, de Nar, de Bokser en het hypothetische Kind. Ze hebben allemaal een eigen verhaal, maar lijken vast te zitten in een context, waarin het moeilijk is hun verhaal te vertellen, zonder duidelijk begin of eind noch moraal. Je bent uitgenodigd om tussen de karakters door te lopen, onderdeel te worden en je af te vragen wat jouw eigen verhaal eigenlijk als toeschouwer is?

Maki Raaphorst /// Om het Werkwoord 'Dragen' te Vertalen

Met de installatie & performance 'Om het Werkwoord 'Dragen' te Vertalen' studeerde Maki Raaphorst studeerde dit jaar af aan ArtEZ BEAR Fine Art. Er leeft zo veel in het breien. Een poging tot vertaling van het werkwoord ‘dragen’: 1. Dragen in de vorm van aanhebben (een kledingstuk, een thuis, een leefgebied, een rol, de verantwoordelijkheid om te zorgen) 2. Dragen in de vorm van gewicht vasthouden (een kledingstuk, jezelf, een last) 3. Dragen in de vorm van bevatten (een kledingstuk, een herinnering, een geschiedenis) Wordt onderdeel van het gezamenlijk 'dragen' van een levende brei dialoog.

Knot So - Asiana & Door /// The Art of Shibari

The Art of Shibari is touwkunst die in Japan wordt beoefend. Shibari doet tijdens TPF2022 haar intrede als een vernieuwende, grensverleggende en verbindende vorm van (textiele) performance & body art. Shibari ropes worden van oudsher vervaardigd van natuurlijke hennepvezels, jute of linnen. Op do. 13 okt. 13.30 - 14.00 en vrij. 14 okt. 15.30 - 16.00 geven Asiana & Door van 'Knot So' verschillende performance art sessies rondom de touwkunst en technieken van The Art of Shibari.

WEEF Collective /// WEEF | Raam

Op sensitieve wijze maken Hélène Vrijdag en Lieve Fikkers van 'WEEF Collective' verstilling en vertraging voelbaar via performance art met verschillende weefinstallaties. De oud-Griekse mythe van Arachne vormt het leidmotief. Een vrouw, die monddood werd gemaakt, omdat ze haar eigen waarheid weefde. Publiek wordt uitgenodigd een eigen positie te kiezen en het geheel gade te slaan, zoals Arachne in haar weefwerk werd omringd en bekeken door vrouwen en nimfen. Hoe kijk je eigenlijk naar een lichaam, dat zich actief uit in een werksessie? Op vrij. 14 okt. & za. 15 okt. geeft Hélène een weave & sound performance met een speciaal ontworpen WEEF | Raam.

Sabien Canton /// Harp sessie

Op za 15 okt. brengt harpiste Sabien Canton in meerdere sessies de sculptuur 'Wol in Beweging' van Gea Korpel-Beskers muzikaal tot leven in een betoverende klassieke soundscape. Sabien studeerde bij Ernestine Stoop (Tilburg) en Catherine Michel (Parijs). Haar hart ligt bij kamermuziek en hedendaagse muziek. Sabien is de vaste harpiste van 'Insomnio', ensemble voor hedendaagse muziek en reisde hiervoor de hele wereld over. In 2004 verscheen haar harpmethode 'Harpologie'. Harpologie deel 1, 2, intro, duetten en dromen zijn inmiddels in 4 talen vertaald en in een groot gedeelte van Europa verkrijgbaar.

Ellis Schoonhoven /// De Nieuwe Tempel

Beeldend kunstenaar Ellis Schoonhoven, initiatiefnemer van 'De Nieuwe Creatieven', werkt samen met beeldend kunstenaar Marga Manders, duurzaam concept ontwikkelaar Marjolein Delsing en wiskundige Hans Rutten aan de realisatie van de omvangrijke textiele community art sculptuur 'De Nieuwe Tempel'. De vorm en afmeting van de Tempel zijn gegrond in de gulden snede, fibonacci sequentie en heilige geometrische proportie leer. De bouw neemt vijf jaar in beslag. Tijdens TPF2022 kun je met Ellis en haar team live mee borduren aan oeroude symbolen voor het interieur van de tempel. En/of schaf een speciale borduurkit aan om thuis (verder) te borduren!

Masterclasses

De Creatieve Ondernemers /// 5 Succesfactoren voor je Creatieve Onderneming

Je wilt een creatieve onderneming starten, maar je hebt geen idee hoe... Je grootste wens is om je baan op te zeggen en je inkomen te verdienen met jouw passie! Je vraagt je af of dat mogelijk is en hoe je dat dan zou moeten aanpakken? Ingeborg Honer van 'De creatieve ondernemers' geeft een serie Masterclasses van +/- 30 min., waarin ze vertelt over haar eigen ervaringen met online ondernemen en deelt ze 5 succesfactoren met je. Reserveer hier alvast een plekje!

Kunst-Academie-online /// Vind je eigen Stijl met meer Creatief Zelfvertrouwen

Wat houdt het in als je een ‘eigen stijl’ in je kunst hebt? Hoe ontwikkel je een eigen stijl? Het lijkt heel eenvoudig: als je kunst maakt, die uit je eigen behoeftes en interesses voortkomt, heb je veel meer overtuigingskracht en geloofwaardigheid dan als je dat niet doet! Maar waarom lukt dat dan (bijna) niemand? Na deze masterclass (30 - 45 min.) van Marjolein van der Stoep weet je wat je kunt doen om naar een eigen stijl toe te groeien en weet je precies welke tegenwerking je op je weg kunt verwachten. Reserveer hier alvast een plekje!

Workshops & Demonstraties

Tijdens TPF2022 worden er diverse workshops en demonstraties gegeven. Een aantal vind je in het overzicht hieronder. Een ander aantal kun je tijdens het Festival zelf ontdekken… Voor sommige workshops wordt een materiaalbijdrage gevraagd. Bedankt voor je begrip!

Weefboutique /// Weven op een Hand-beschilderde Schering

Ben je benieuwd of weven iets voor jou is? Of ben je nieuwsgierig naar handgeschilderde scheringen? Kom weven op een modern weefgetouw met een handgeschilderde schering erop! In een sessie van 45 min. kun je zelf een mooi klein lapje weven onder begeleiding van Dana of Marie. De workshops zijn geschikt voor zowel absolute beginners als gevorderde wevers en hebben als startpunt 'creatief of freestyle weven' met zowel klassieke weefgarens als alternatieve materialen. Houd Dana en Marie op INSTA in de gaten voor een voorproefje van wat komen gaat! Tijdslot workshops (elke dag): 11.00 - 11.45 / 12.00-12.45 / 14.00 - 14:45 / 15.00 - 15.45 uur. Er zijn per twee trapper weefgetouwen met 2 en resp. 4 schachten (bio-katoen of cottolin-schering), een tafelweefgetouw met 8 schachten (Finse wollen schering), en twee hevelriet-weefgetouwen (Finse wollen of cottolin-schering) beschikbaar. Bijdrage klasieke weefgetouwen: €25,-. Voor het hevelriet weefgetouw is dit €20,-. Reserveer hier alvast een tijdslot en een weefgetouw.

Atelier het Kleine Huis /// Bladgoud op Satijnzijde

Op de werktafel liggen lapjes satijnzijde klaar en een overvloed aan bladeren en goudgevende kleuren. Het vraagt aandacht en toewijding als je een keuze maakt met welke bladeren en kleuren je wilt werken. Stapje voor klein stapje ga je de bundel opbouwen en werk je toe naar een glanzend lapje, waarin je jezelf herkent. De bundeltjes gaan vervolgens 1,5 uur in de stoomketel. Ruik je de dampende bundeltjes bladgoud al, die de geur van heerlijke frisse eucalyptus verspreiden? In de tussentijd dat je bundeltje in de stoomketel gaat, kun je verder het Festival bezoeken. Als het bundeltje klaar is, kun je het ophalen en mee naar huis nemen! Er is plaats voor 7 deelnemers per keer. Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar: atelierhetkleinehuis@home.nl (t.a.v. Rachel van der Weerd). Vermeld je je naam, de dag en het tijdstip, waarop je wilt deelnemen? Je kunt de workshop iedere dag volgen om 10.30 of 13.00 uur. Materiaalbijdrage €10,- per persoon.

Quiltframe /// Quilten met de Q-snap Floorframe

Bij Quiltframe worden doorlopend demonstraties van het 'Q-snap floorframe' gegeven. Deze is aanwezig in twee verschillende uitvoeringen: met én zonder extra pootjes. Zonder 'extra pootjes' is het frame een geweldig hulpmiddel voor het opspannen en dubbelen van je quilt. Mét 'extra pootjes' komt het frame schuin te staan en leent het zich vooral om aan te quilten. Natuurlijk kun je zelf ook plaatsnemen achter beide frames! Ervaar zelf hoe fijn het werkt en voelt. 'Dubbelen' kun je aan het frame met naald en draad, met veiligheidsspelden, maar je kunt ook bekijken hoe snel en handig dit gaat met de 'Micro Stitch Basting Gun'. Hiermee worden piepkleine plastic nietjes in de quilt geschoten, waarmee deze in zeer korte tijd wordt 'gesandwichet'. Of probeer dit zelf uit met je eigen kleine quilt (min. 110 x 90 cm, max. ca 120 x 150) op de 'Basting Gun'. Je betaalt dan alleen de nietjes. Thuis kun je echter met alle maten quilts, ook de héle grote, aan het frame werken!

Werkplaats voor kunst en ambacht /// Eco-verven met aardepigmenten

Textiel kan op vele verschillende manieren worden geverfd. Een hele oude en vooral prachtige methode om textiel te verven met natuurlijke aardepigmenten, kun je bij Anja Schrik van 'Werkplaats voor kunst en ambacht' bekijken. Ze geeft doorlopend demonstraties met wonderlijke kleuren, watervast en met de natuurlijke kracht van eenvoud.

Atelier het Bonte Schaap /// Maak een Wolschilderij

Tijdens de workshop ga je zelf een klein wonderlijk en natuurlijk wolschilderij maken van 21 cm. x 30 cm. De workshop wordt 2 keer per dag gegeven en is geschikt voor 4-6 personen per keer. Materiaalkosten: €12,50 per persoon (incl. lijst voor het wolschilderij).

Colours of Life /// Macramé & Haken


Knoop mee en maak mooi macramé! Stefanie van Heusden leert je diverse knooptechnieken. Er is keuze uit vele materialen en projecten, zoals het opzetten van een kussen, wandobject of plant/wandhanger! Of doe mee aan de workshop haken. Maak een begin met de haaktechniek of als je verder bent gevorderd, kun je een eigen mandala opzetten. Verschillende steken worden belicht. Materiaalbijdrage €15,00 incl. patroon en materiaal (35m). Je kunt je aanmelden via coloursstefanie@gmail.com. En/of wees van harte welkom aan de kleurrijke knoop- en haaktafel van Colours of Life!

Elly Prins /// Machine Quilting


Het Atelier van Elly Prins Machine Quilting stond aan de wieg van de machinale quiltcultuur in Europa. Het was het eerste Atelier dat professioneel machinaal doorquilten met de 'longarm' aanbood. Doe mee aan diverse kleurrijke workshops voor quilters van allerlei niveaus!

Wolatelier Tilburg /// Ambachtelijk Wolbewerken

Kom kijken naar verschillende demonstraties van ambachtelijk wolbewerken: van schaap tot draad. Met o.a . het kaarden van de wol en spinnen zowel met een authentiek spinnewiel als met spintol.

Weefcentrum Golden Haand /// Libisch Weven & Inleggen

Weefcentrum Golden Haand weeft wollen kussens met een Libische inleg techniek. Wees welkom om zelf te weven aan een weefgetouw. Ervarener wevers kunnen ook de inlegtechniek te proberen!

I love to Quilt /// Blokkenboek Maken


Bij 'I love to Quilt' kun je meedoen aan een workshop voor het maken van een blokkenboek. De voor- en achterkant van het blokkenboek bestaan uit twee 8-inch blokken, die gemaakt kunnen worden met de aanwezige quilt snijmallen geschikt voor kleine stans/embosingmachines. Tijdens de workshop maak je de voorkant van het blokkenboek. Materiaalbijdrage €10,- per persoon, incl. patroon en 0,5 m. stof. Je kunt je hier alvast opgeven.

Weefatelier Sjofoel /// Weven aan het Weefgetouw

SJOFOEL is een weefwerkplaats waar alle handelingen omtrent het weven van stoffen worden uitgevoerd. Van patronen ontwerpen, scheringen maken, opbomen tot inrijgen, rieten en het weven zelf. In het atelier staat een klein dobby-getouw en een 8-schachts trapgetouw, soms aangevuld met een tafelgetouw, bandweefgetouw of een hevelrietgetouw. Tijdens TPF2022 worden diverse demonstraties gegeven met een weefgetouw.

Niessen Naaimachines /// Free-motion Quilten

Tijdens TPF2022 is er speciaal een demonstratrice aanwezig en ben je van harte welkom om na haar uitleg zelf op de Bernina Q16 Quiltmachine aan de slag te gaan met free-motion quilten. Er is voldoende proefstof aanwezig. Daarnaast staat er in de workshop-hoek een mooie naaimachine klaar, waarmee je een eenvoudig quiltblok kunt naaien. Je kunt je voor een sessie met 1 van deze 2 machines of beide machines aanmelden via: info@niessennaaimachines.nl

Studio Handmade Heaven /// Macramé & Loom weven

Bij Studio Handmade Heaven vind je alles op het gebied van macramé en loom weven. Je kunt voorbeelden bekijken en inspiratie opdoen, materialen aanschaffen en/of meedoen aan twee workshops: '10 verschillende Macramé Knopen in 1,5 uur' (11.00 - 12.30) en 'Loom weven: de Sumak Vlecht met touw en Lontwol' (14.00 - 15.30). De workshops worden elke TPF2022 dag gegeven. Je kunt hier meer lezen over de workshops.

Bert Veugelers /// Naaldbinden


Naaldbinden is een traditionele textiele techniek van +/- 6.000 jaar oud en kan als de historische voorloper van het breien en haken worden beschouwd. Wist je dat je met één naald een, muts, sjaal, baret, tas of bijv. een paar sokken of wanten kunt naaldbinden? Je gebruikt één naald voor dik of dun garen. De naalden werden van oudsher gemaakt van bot, hoorn, of hout en hebben een stompe punt. Ze zijn +/- 4 tot 8 mm. breed en 2 tot 3 mm. dik. Duik je ook mee de geschiedenis in?

Tambani /// Crazy Patchwork Borduren


Je leert in een workshop diverse 'crazy patchwork' borduursteken, die je zelf uitkiest uit een voorbeeld. Er wordt gewerkt met speciale 'shweshwe' stof uit Zuid-Afrika. De workshop (1,5 - 2 uur) wordt doorlopend gegeven tijdens het Festival. Kom erbij en schuif aan bij de workshop tafel als er een plekje vrij is! Materiaalbijdrage: €10,- per persoon.

AdrianArt /// Verfijnd Vilten met Handgeverfd Materiaal

Leer te schilderen met prachtige kleuren van handgeverfde wol op dunne zijden stoffen bij AdrianArt. Vanuit intuïtie en geïnspireerd door de kleuren van de natuur. Daarna volgt een verviltingsproces. Schuif je aan en creëer je mee?

WoolWorks /// Wol Spinnen & Kaarden


Woolworks is de handelstak van 'Spinnerij de Wolkelder'. Tijdens TPF2022 wordt het spinnen en het kaarden van wol gedemonstreerd. Woolworks spint wol zo uit het vacht! Het verwerken en bewerken van natuurlijke vezels en het in stand houden en promoten van ambachtelijke handwerktechnieken als het spinnen, kaarden, breien, haken betekent een ware passie.

Naaimachinehandel Van Huissteden /// Lock-naai-borduurmachines

Van Huissteden in Nieuwegein is een naaimachine speciaalzaak. Kom kijken naar demonstraties van verschillende lock-naai-borduurmachines. En/of wees welkom voor een speciale borduurworkshop!