Lezingen 2019

LET OP!

Onderstaand is het programma van 2019. Dit staat tot omstreeks juli op de site om je een indruk te geven van het aanbod op gebied van de lezingen.

Donderdag 14 november 2019
11.30 uur: Show&Tell Rita Dijkstra
13.00 uur: Lezing Henrike Gootjes
14.45 uur: Lezing Stichting Miep van Riessen

Vrijdag 15 november 2019
11.30 uur: Show&Tell Corinne Zambeek van Hasselt
13.00 uur: Lezing Olga Prins Lukowski
14.45 uur: Lezing Stichting Miep van Riessen

Zaterdag 16 november 2019
13.00 uur: Lezing Mirjam Pet-Jacobs

Om 14.30 uur kun je naar de prachtige theatervoorstelling Oneven. Kijk voor meer informatie in het Menu Bezoekers – Theater.

Corinne Zambeek van Hasselt

Tijdens deze Show & Tell laat Corinne diverse stukken van haar werk zien en vertelt zij hoe deze tot stand zijn gekomen, met welke technieken en waar de ideeën vandaan zijn gekomen. Ook komt er een klein beetje kleurenleer aan te pas.

Vrijdag 15 november 2019
Aanvang: 11.30 uur
Duur: 1 uur

Henrike Gootjes

Henrike Gootjes is Artist Educator. Ze zet haar kunstenaarschap in om zelf na te denken en anderen tot scheppend denken aan te zetten. Ze denkt na over hoe grote wereldproblemen en de werkelijkheid van het dagelijks leven zich met elkaar verhouden. Voor dat makende nadenken is textiel volgens haar een schitterend materiaal.

‘Ik vind het borduren, steek voor steek, haken, lus in lus, zo’n fijne manier om te werken. Langzaamaan iets bouwen tegenover de snelheid van deze tijd. In textiel en met textiele technieken kun je veel vertellen en het maakproces terugzien. Dat vind ik krachtig. Het verbindt me ook met alle mannen en vrouwen over de hele wereld die borduurden, versierden, textiel vervaardigden, het is zo erbindend.’

Tijdens deze lezing vertelt Henrike over hoe zij textiel en artistieke processen gebruikt om te onderzoeken hoe grote wereldproblemen zich zouden kunnen verhouden tot de alledaagsheid. En hoe werken met textiel ons verbeeldingsvermogen kan trainen. 

Donderdag 14 november 2019
Aanvang: 13.00 uur
Duur: 30-45 min.

Mirjam Pet-Jacobs

Out of the Box
Mirjam Pet-Jacobs maakt eigentijdse, realistisch abstracte wandkleden, textiel objecten en (video) installaties. In 1989 is ze begonnen met patchwork, gebaseerd op eigen ontwerpen, en dertien jaar later ontwikkelde ze een eigen beeldtaal na het volgen van de eerste cursus Quilten Speciaal bij de SBA (opgegaan in Stidoc). Sindsdien heeft Pet-Jacobs naam gemaakt in binnen- en buitenland als vernieuwend art quilter.

In deze lezing vertelt de kunstenaar, aan de hand van enkele ijkpunten in haar werk, waar haar ideeën vandaan komen en hoe deze verwerkt worden. Ze heeft hierbij nooit de mainstream gevolgd, maar steeds haar eigen ontdekkingen gedaan. Een aantal werken worden ook getoond.

www.mirjampetjacobs.nl

Zaterdag 16 november 2019
Aanvang: 13.00 uur
Duur: 30-45 min.

Olga Prins Lukowski

De lange weg van idee naar werkstuk
Het kost een hoop werk en tijd om van een idee naar een goed werkstuk te komen.
Veel experimenteren en accepteren dat het niet altijd wordt wat je voor ogen had.
Maar met hard werken en doorzetten lukt het wel.

Zoals haar grote vriend Michael James haar heeft geleerd:

“Kunst is meer transpiratie dan inspiratie”

Dat heeft Olga in de praktijk gebracht en daar wil ze graag iets over vertellen en laten zien.

www.olga-prins-lukowski.nl

Vrijdag 15 november 2019
Aanvang: 13.00 uur
Duur: 45-60 min.

Rita Dijkstra

Rita laat een serie kleurrijke quilts zien, waarbij zij uitlegt hoe deze zijn gemaakt en waarom ze bepaalde keuzes heeft gemaakt. De quilts hebben de afgelopen jaren op verschillende internationale tentoonstellingen gehangen.

www.ritadijkstra.nl

Donderdag 14 november 2019
Aanvang: 11.30 uur
Duur: 30-45 min.

Stichting Miep van Riessen

Lezing over beelden kunstenaar Miep van Riessen (1944-2015)

Miep van Riessen (1944-2015) beeldend kunstenaar uit Schagen borduurde alle namen van de 1836 slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Vijf jaar deed ze over dit werk, met de titel De Verdronkenen, en bij de 50-jarige herdenking van de ramp was het af. In 2018, bij de 65-jarige herdenking, kreeg het een vaste plaats in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Miep van Riessen maakte het zelf niet meer mee, ze overleed in 2015. Het werd georganiseerd door de Stichting Miep van Riessen die in 2016 is opgericht om haar werk bekendheid te geven. Zij organiseren tentoonstellingen en hebben een kunstuitleen van het werk.

Voorzitter van de Stichting, Hester Wandel, houdt tijdens het Textiel Plus Festival een lezing over het leven en werk van beeldend kunstenaar Miep van Riessen. Zij vertelt over de totstandkoming van De Verdronkenen en de werkwijze van Van Riessen. In de stand van de stichting op het Textiel Plus Festival kun je een aantal kunstwerken zien, waaronder De Vermisten. Op dit werk borduurde Van Riessen de namen van de slachtoffers die nooit zijn teruggevonden ten tijde van de Watersnoodramp. Het boekje over het werk van Miep van Riessen is tijdens de beurs voor de speciale prijs van € 10,00 te koop.

www.miepvanriessen.nl

Donderdag 14 november en vrijdag 15 november 2019
Aanvang: 14.45 uur

Duur: 30-45 min.