Lezingen

Corinne Zambeek van Hasselt

Tijdens deze Show & Tell laat Corinne diverse stukken van haar werk zien en vertelt zij hoe deze tot stand zijn gekomen, met welke technieken en waar de ideeën vandaan zijn gekomen. Ook komt er een klein beetje kleurenleer aan te pas.

Vrijdag 15 november 2019
Aanvang: 11.30 uur
Duur: 1 uur

Henrike Gootjes

Henrike Gootjes is Artist Educator. Ze zet haar kunstenaarschap in om zelf na te denken en anderen tot scheppend denken aan te zetten. Ze denkt na over hoe grote wereldproblemen en de werkelijkheid van het dagelijks leven zich met elkaar verhouden. Voor dat makende nadenken is textiel volgens haar een schitterend materiaal.

‘Ik vind het borduren, steek voor steek, haken, lus in lus, zo’n fijne manier om te werken. Langzaamaan iets bouwen tegenover de snelheid van deze tijd. In textiel en met textiele technieken kun je veel vertellen en het maakproces terugzien. Dat vind ik krachtig. Het verbindt me ook met alle mannen en vrouwen over de hele wereld die borduurden, versierden, textiel vervaardigden, het is zo erbindend.’

Tijdens deze lezing vertelt Henrike over hoe zij textiel en artistieke processen gebruikt om te onderzoeken hoe grote wereldproblemen zich zouden kunnen verhouden tot de alledaagsheid. En hoe werken met textiel ons verbeeldingsvermogen kan trainen. 

Donderdag 14 november 2019
Aanvang: 13.00 uur
Duur: 30-45 min.

Mirjam Pet-Jacobs

Out of the Box
Mirjam Pet-Jacobs maakt eigentijdse, realistisch abstracte wandkleden, textiel objecten en (video) installaties. In 1989 is ze begonnen met patchwork, gebaseerd op eigen ontwerpen, en dertien jaar later ontwikkelde ze een eigen beeldtaal na het volgen van de eerste cursus Quilten Speciaal bij de SBA (opgegaan in Stidoc). Sindsdien heeft Pet-Jacobs naam gemaakt in binnen- en buitenland als vernieuwend art quilter.

In deze lezing vertelt de kunstenaar, aan de hand van enkele ijkpunten in haar werk, waar haar ideeën vandaan komen en hoe deze verwerkt worden. Ze heeft hierbij nooit de mainstream gevolgd, maar steeds haar eigen ontdekkingen gedaan. Een aantal werken worden ook getoond.

www.mirjampetjacobs.nl

Zaterdag 16 november 2019
Aanvang: 13.00 uur
Duur: 30-45 min.

Olga Prins Lukowski

Olga Prins gaat dieper in op het onderwerp ‘Wat is het verschil tussen quilters en kunstenaars’. Kunst maken is hard werken. Maar hoe herken je kunst eigenlijk? Wanneer is een werk werkelijk kunst? Op deze en meer vragen wordt tijdens deze lezing antwoord gegeven.

Vrijdag 15 november 2019
Aanvang: 13.00 uur
Duur: 45-60 min.

Rita Dijkstra

Rita laat tijdens deze show & tell diverse quilts mee en gaat dieper in op het thema kleur. Wat zijn contrastkleuren? En welk effect hebben kleuren op elkaar? Hoe kun je d.m.v. kleurgebruik je werk interessant maken? Deze en andere vragen worden enthousiast behandeld en uitgelegd aan de hand van verschillende voorbeelden.

Donderdag 14 november 2019
Aanvang: 11.30 uur
Duur: 30-45 min.

Stichting Miep van Riessen

Lezing over beelden kunstenaar Miep van Riessen (1944-2015)

Miep van Riessen (1944-2015) beeldend kunstenaar uit Schagen borduurde alle namen van de 1836 slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Vijf jaar deed ze over dit werk, met de titel De Verdronkenen, en bij de 50-jarige herdenking van de ramp was het af. In 2018, bij de 65-jarige herdenking, kreeg het een vaste plaats in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Miep van Riessen maakte het zelf niet meer mee, ze overleed in 2015. Het werd georganiseerd door de Stichting Miep van Riessen die in 2016 is opgericht om haar werk bekendheid te geven. Zij organiseren tentoonstellingen en hebben een kunstuitleen van het werk.

Voorzitter van de Stichting, Hester Wandel, houdt tijdens het Textiel Plus Festival een lezing over het leven en werk van beeldend kunstenaar Miep van Riessen. Zij vertelt over de totstandkoming van De Verdronkenen en de werkwijze van Van Riessen. In de stand van de stichting op het Textiel Plus Festival kunt u een aantal kunstwerken zien, waaronder De Vermisten. Op dit werk borduurde Van Riessen de namen van de slachtoffers die nooit zijn teruggevonden. Het boekje over het werk van Miep van Riessen is tijdens de beurs voor de speciale prijs van € 10,00 te koop.

www.miepvanriessen.nl

Donderdag 14 november en vrijdag 15 november 2019
Aanvang: 14.45 uur

Zaterdag 16 november 2019:
Aanvang: 14.30 uur

Duur: 30-45 min.