Textielkunst

Het is de missie van TPF om Textielkunst een podium te geven en onder de aandacht te brengen van een breed en gevarieerd publiek. Tijdens TPF2022 streven we ernaar verschillende (traditionele) textieltechnieken, niveaus van artistieke beoefening en vakmanschap te belichten op de Textielkunst Expo d.m.v. exposities, projecten en initiatieven voor een deel i.s.m. TPF Partners.

Afgebeeld:  De keurmeester’ (2019) – Els Franken. Franken is deelneemster van de STIDOC Masterclass: ‘Heden en Verleden, het Museum als Inspiratiebron’ (2019)  in Museum de Lakenhal.

Textielkunst Expo

Van professioneel tot amateur niveau, van solo-werk tot textielwerken in groepsverband, op de Textielkunst Expo vind je een groot aantal tentoonstellingen. Eén van de TPF exposities wordt georganiseerd i.s.m. TxP: het Nederlandse crossmedia magazine over Textielkunst. Daarnaast presenteert STIDOC de resultaten uit de Masterclass: 'Heden en Verleden: het Museum als Inspiratiebron' (2019)De Masterclass werd gegeven aan 6 groepen van 15 Textielkunstenaars in 5 Leidse Musea. Tijdens TPF2022 presenteert STIDOC de resultaten van Museum de Lakenhal en Rijksmuseum Boerhaave. QS2 exposeert werk, dat een integraal onderdeel vormde van de tentoonstelling ‘Zeshonderd Jaar Egyptische Weefsels Leiden (ca. 400-1000 na Chr.) van 1 juni - 27 sept. 2020 in het Rijksmuseum van Oudheden.

Afgebeeld: werk van QS2-lid Martha Hunneman-Vos.

Extraordinary Projects

Tijdens TPF2022 worden er een aantal Textielkunst projecten tentoongesteld, die buitengewoon en uitzonderlijk zijn. Denk bijv. aan de presentatie van het langstlopende en uitgebreidste beeldend-empirische onderzoek ter wereld rondom handwerken, gezondheid en human well-being! Of de expositie van een meer dan 3 meter hoog circulair textielkunstwerk geïnspireerd door de werken van Van Gogh.

Afgebeeld: Monika Auch - STITCH_YOUR_BRAIN (ongoing).

TPF2022 Wedstrijd

Dit jaar is het thema van de TPF2022 Wedstrijd: 'Ode aan de Natuur: upcycle!' Mid. sept. 2022 wordt er een selectie gemaakt uit de inzendingen. NB: Er worden max. 100 werken geselecteerd, die tijdens TPF2022 worden gepresenteerd in een expositie. De jury- en publiekswinnaar ontvangen een publicatie in TxP Magazine, een exclusief boekenpakket en een prachtige bos bloemen. Wil je ook deelnemen? Geef je hier op!

Afgebeeld (v.l.n.r.): Sonja Vlaming - 'Grondstof', Mileen Malbrain - 'Vascular Beauty', Gretha de Vries - 'Caleidocyclus' + materiaaldetail van Suzanne van Baarsen - 'Forest Walk'.

NFTS - Chain of Compassion

Het TPF Community Textile Art project 'NFTS - Chain of Compassion' heeft als missie 1008 NFTS - Neverending Flag Textile Stories - bij elkaar te brengen, ontworpen door studenten van mode-academies, ontwerp-opleidingen, (textiel)kunstenaars en textielliefhebbers van allerlei leeftijden. Alle NFTS worden geexposeerd tijdens TPF2022 in a 'Chain of 'Compassion'. Bezoekers en deelnemers kunnen gedurende 3 dagen een bod van min. 10,- uitbrengen op iedere NFTS. De opbrengst doneert TPF aan een non-profit organisatie.

Afgebeeld: Art impression of the 'Claddagh ring': traditioneel oud-Iers symbool voor liefde, loyaliteit & compassie.

Stichting Textielprojecten

TPF2022 wordt georganiseerd door Stichting Textielprojecten. Het is de missie van Stichting Textielprojecten om Textielkunst een podium te geven en onder de aandacht te brengen van een breed en gevarieerd publiek. Wist je dat Stichting Textielprojecten reeds 10 jaar vrije ruimte biedt aan textielkunstenaars om werken te presenteren tijdens TPF – Textiel Plus Festival? Iedere expositie m² kost +/- €7,-. Tijdens TPF2022 is voor de Textielkunst Expo 3.000 m² gereserveerd. COVID heeft ook bij ons een behoorlijk effect gehad op de reserve. Wil je samen met ons de textielkunstenaar helpen? Steun Stichting Textielprojecten en draag bij aan het voortbestaan van de Textielkunst exposities, het tentoonstellen van uitzonderlijke textielprojecten en initiatieven tijdens TPF2022. Bedankt!