Textielkunst Expo

De TPF2022 Textielkunst Expo presenteert een groot aantal exposities, community craftivism installaties, live performance art en uitzonderlijke community textielkunst projecten van established textile artists & designers, recent afgestudeerd en beginnend kunstenaars. TPF2022 streeft ernaar verschillende (traditionele) textieltechnieken, niveaus van artistieke beoefening en vakmanschap te belichten op de Textielkunst Expo volgens het leidmotief ‘Jeder Mensch ist ein Künstler’. – Joseph Beuys (1921 – 1986).

Afgebeeld:  Els Franken – ‘De Keurmeester’. Franken is deelnemend kunstenaar aan de STIDOC Masterclass: ‘Heden en Verleden, het Museum als Inspiratiebron’ (2019)  in Museum de Lakenhal

Textielkunst Exposities

Van werken van established artists en recent afgestudeerd kunstenaars & ontwerpers, tot aan werken van amateur niveau. Van solo-werk tot textiele werken in groepsverband: op de Textielkunst Expo vind je een groot aantal tentoonstellingen van meer dan 50 textielkunstenaars / ontwerpers. Eén van de TPF2022 exposities wordt georganiseerd door TPF Partner STIDOC (Stichting Textiel Documentatie & Informatie Centrum), die de resultaten presenteert uit de Masterclass: 'Heden en Verleden: het Museum als Inspiratiebron' (2019)De Masterclass werd gegeven aan 6 groepen van 15 textielkunstenaars in 5 Leidse Musea. Tijdens TPF2022 kun je werken bekijken van kunstenaars van Museum de Lakenhal & Rijksmuseum Boerhaave. Textielgroep QS2 - voorloper op dit project - exposeert werk, dat een integraal onderdeel vormde van de tentoonstelling ‘Zeshonderd Jaar Egyptische Weefsels (ca. 400-1000 na Chr.)' van 1 juni - 27 sept. 2020 in het Rijksmuseum van Oudheden.

Afgebeeld: werk van QS2-lid Martha Hunneman-Vos.

Craftivism /// Community Textile Art

Tijdens TPF2022 wordt er een aantal uitzonderlijke Textielkunst projecten tentoongesteld gerealiseerd d.m.v. craftivism / community art. Denk bijv. aan STITCH_YOUR_BRAIN van arts en beeldend kunstenaar Monika Auch: het langstlopende en uitgebreidste beeldend-empirische onderzoek ter wereld rondom handwerken, gezondheid en human well-being! Of de installatie Lost Connections: van beeldend kunstenaar Ellis Schoonhoven (De Nieuwe Creatieven). Een kanten sluier van 4m. lang + diameter van 7 m., waar meer dan 20 vrouwen uit verschillende continenten aan mee borduurden. Of bekijk een meer dan 3m. hoog circulair textielkunstwerk geïnspireerd door de werken van Vincent Van Gogh.

Afgebeeld: Monika Auch - STITCH_YOUR_BRAIN (ongoing).

TPF2022 Wedstrijd

De TPF2022 Wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met TPF Partner TxP Magazine: het Nederlands crossmedia platform voor textielkunst. Dit jaar is het thema van de TPF2022 Wedstrijd: 'Ode aan de Natuur: upcycle!' De Wedstrijdselectie wordt gepresenteerd in een expositie tijdens TPF2022. De jury- en publiekswinnaar ontvangen een publicatie in TxP Magazine, een exclusief boekenpakket en een prachtige bos bloemen.

Afgebeeld (v.l.n.r.): Sonja Vlaming - 'Grondstof', Mileen Malbrain - 'Vascular Beauty', Gretha de Vries - 'Caleidocyclus' + materiaaldetail van Suzanne van Baarsen - 'Forest Walk'.

NFTS ∞ Chain of Compassion

Join the Chain! Het Community Textile Art Project 'NFTS - Chain of Compassion' heeft als missie zoveel mogelijk NFTS (Neverending Flag Textile Stories) bij elkaar te brengen, ontworpen door textielliefhebbers van allerlei leeftijden! Het thema is compassie en het welzijn van de aarde. Alle NFTS worden geëxposeerd tijdens TPF2022 in een 'Chain of 'Compassion'. Bezoekers en deelnemers kunnen een bod van min. 10,- uitbrengen op iedere NFTS tijdens TPF2022. De opbrengst gaat naar Stichting The Pollinators, die zich inzet voor de wilde bij, bestuivende diersoorten en biodiversiteit in ons land. Lees hier meer over hoe je mee kunt doen! Deadline: za. 15 okt. 2022.

Stichting Textielprojecten

Wist je dat Stichting Textielprojecten reeds 10 jaar vrije ruimte biedt aan textielkunstenaars om werk te presenteren tijdens het Festival? Voor iedere expositie m² tijdens TPF2022 dragen we als Stichting €7,- bij. Wil je ook textielkunstenaars ondersteunen in het exposeren van hun werk op de TPF2022 Textielkunst Expo? Support een Textielkunstwerk! Zo maken we het samen mogelijk om textiele werken, installaties en performances toegankelijk te maken voor een gevarieerd publiek van allerlei leeftijden, nationaliteiten en achtergronden.