
Textielplein
STIDOC - Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum
STIDOC is initiatiefnemer van het Textielplatform en organisator van het vijfjaarlijks Textielfestival in Leiden. Het Textielplatform is een online platform van samenwerkende textielorganisaties in Nederland met als missie om textiel en textieltechnieken, zowel in ambacht als in kunst, een podium en een gezicht te geven in Nederland. STIDOC is nauw verbonden aan de Textielbibliotheek, een collectie van ca. 11.000 boeken, die (ook online) kunnen worden geleend. De collectie kan fysiek worden bezocht in Museum de Kantfabriek in Horst. STIDOC werkt intensief samen met andere textielorganisaties en streeft ernaar de Textielbibliotheek en documentatie collecties uit te breiden en toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.
Het TPF2022 STIDOC Textielplein programma bood in-depth expert-talks of demonstratie, workshop of ontmoeting met textielambassadeurs van STIDOC, Textielplatform en de landelijke Textielverenigingen:
Quiltersgilde, Weefnetwerk, ViltKontactGroep, LOKK (Landelijke Organisatie voor Kant Kunst), MerkWaardig en Museum de Kantfabriek.
TPF2022 bedankt STIDOC en alle textielambassadeurs voor het samen mogelijk maken van een fantastisch Festival! Met speciale dank aan Nienke de Lange, voorzitster van STIDOC en videomaker John Drop voor het realiseren van de TPF2022 Textielplein video impressie.
TPF2022 Textielplein Programma

MerkWaardig /// Merklappen Meeborduren
Leden van MerkWaardig vertellen over de manier van het ontwerpen van lappen, hun materiaalkennis, de betekenis van de motieven en het gebruik van verschillende borduurtechnieken in zowel klassieke als moderne Merklappen. Wie weet liggen er ook draadjes voor jou klaar om een paar steekjes te zetten? En misschien vang je wel een glimpje op van het MerkWaardig 2023 Jubileum Verenigingsproject! Hiervoor worden leden gevraagd woorden te borduren, die als kralen worden geregen tot verhalende zinnen...

LOKK /// Eeuwenoud Kantklossen
Kantklossen is een eeuwenoude verfijnde techniek, waarmee kant met de hand wordt gemaakt. Garen is om klosjes gewonden, d.m.v. de 'slagen'. Dit zijn draaiingen en kruisingen van het garen, waarmee je open en dichte vormen kunt creëren. LOKK, de Landelijke Organisatie Kant Kunst, demonstreert deze speciale techniek op het Textielplein. Met kantklossen zijn prachtige kantjes te vervaardigen in traditionele en meer vrije vormen, zoals bijv. met metaaldraad.

ViltKontaktGroep /// Vilt een Natuurschat (13.00 - 14.30)
Kom je mee vilten? Iedereen is welkom, met geen, weinig of juist veel ervaring! Bekijk hoe een natuurlijke vorm ontstaat d.m.v. een uniek en verrassend viltproces. Het is de tijd van het najaar. De bladeren vallen van de bomen en strijken neer op aarde in vele kleur- en vormvarianten. Eikeltjes en kastanjes vliegen ons om de oren. Vilt je eigen natuurschat en vul de ViltKontaktGroep Herfstboom met persoonlijk vormgegeven bladeren, eikeltjes, zaden en andere herfstvruchten. Aan het einde van de dag kun je je eigen viltwerkje ophalen en mee naar huis nemen.

Quiltersgilde /// The Art of Boro
'Boro' is een Japanse textiele reparatietechniek. Is je jas stuk? Dan kun je overwegen om het te laten repareren. Het liefst op zo’n manier dat je niet meer kunt zien dat er een gat in heeft gezeten. Zo gaat dit meestal in onze Westerse cultuur. In Japan mogen reparaties zichtbaar zijn. Een reparatie illustreert de tijd en energie, die de gebruiker heeft geïnvesteerd in het object. Het maakt een object uniek en waardevol. Wil je de Boro techniek zelf uitproberen? Werk met garens en verschillende tinten denim stof van oude spijkerbroeken en andere kledingstukken. Of neem natuurlijk zelf een kledingstuk mee!

Textielplatform /// Re-style & Upcycle
Kijk mee ‘in het Atelier’ onder begeleiding van een zeer ervaren kostuumontwerpster hoe tweedehands kleding wordt omgetoverd via het proces van upcycling tot gepersonaliseerde en unieke kledingstukken.

Weefnetwerk /// Spelen met Weven
Probeer het weven uit op authentieke weefgetouwen en speel met de ontelbare mogelijkheden van de kunst van het weven. Op het demonstratie weefgetouw zijn uitgebreidere mogelijkheden te zien en uit te proberen. Laat je inspireren en kom spelen met draad!
Textielbibliotheek in Museum de Kantfabriek
Met een collectie van meer dan 11.000 boeken is de Textielbibliotheek in Museum de Kantfabriek in Horst de grootste uitleenbibliotheek van Nederland op het gebied van textiel en textiele handwerken. Op het Textielplein is er een grote literaire stand aanwezig met prachtige en interessante tweedehands boeken bestemd voor verkoop: dit betreffen de zogenaamde ‘dubbele exemplaren’. Kom je ook snuffelen tussen de textielboeken? Wie weet zitten er een paar pareltjes voor je tussen… Wist je dat de opbrengst van de verkochte ‘dubbele boeken’ ten goede komt aan de Textielbibliotheek?