Textielplein

Van donderdag 15 t/m zaterdag 17 november 2018 ben je van harte welkom op het Textielplein op de Handwerk en Quiltdagen in Den Bosch!

Het evenement heeft er dit jaar twee nieuwe onderdelen bij gekregen:

– Textiel Plus Arts & Crafts i.s.m. met het blad Textiel Plus –  een inspirerende kunstmarkt met o.a. een gevarieerd materialenaanbod, handgemaakte producten, kunst en sieraden van textiel en een landelijke wedstrijd waarin een persoonlijk object, waarmee de deelnemers zich emotioneel verbonden voelen, centraal staat.

– Het Textielplein georganiseerd door de verenigingen van STIDOC.

Op het Textielplein gaat er gewerkt worden in een ateliercaroussel. In het hart tref je de STIDOC mantel aan die eerder dit jaar is gemaakt na intensieve samenwerking tussen de verenigingen en gepresenteerd is tijdens de OIDFA.

Deze keer gaan de verenigingen ‘live’ aan een tweede mantel werken. Iedere vereniging heeft hiervoor een onderdeel uitgewerkt, waar alle bezoekers aan mee kunnen helpen. Want ‘MEEDOEN’ staat centraal voor de verenigingen, en iedereen is van harte uitgenodigd om aan te schuiven!

Wat is er allemaal te doen bij de afzonderlijke textielverenigingen op het Textielplein?

Quiltersgilde
Zij patchen (hand genaaid) en quilten op naaimachines vierkanten al dan niet met een thema. Passen verschillende formaten toe. Met de hand of met de naaimachine worden er blokken gemaakt in verschillende maten. Er zijn voldoende materialen en een patroon aanwezig. Er is de mogelijkheid om traditionele, moderne en art blokken te maken.

Weefnetwerk
Zij laten verschillende tafel weefgetouwen zien waarop geweven kan worden, maar er liggen ook veel kleine weefgetouwtjes waarop stukken gemaakt kunnen worden voor de mantel. Daarnaast is er de mogelijkheid om het bandweven te ervaren. Als meerdere bezoekers stukjes bandweven, dan hebben we mooie biezen voor de mantel. Zij hebben reststukken waarop andere verenigingen op voort kunnen borduren.

Kostuumvereniging
Is voornamelijk een kennisvereniging en zij geven minilezingen over een kostuum of speciale stoffen of anders wat kenmerkend is voor de vereniging. Ondertussen kunnen bezoekers Japans borduren zoals sashiko en boro. Een techniek die goed toe te passen is op wat gemaakt wordt bij de andere verenigingen.

Vrouwen van Nu
Modern Patchwork met nieuwe technieken en nieuwe materialen toepassen. Met Transverf beschilderd papier wordt met een strijkijzer overgebracht op stof (top). Daarna wordt met acrylverf beschilderde Vliesofix verknipt en op de Top gestreken. Voor verdere versiering wordt de beschilderde Tyvek met het strijkijzer bewerkt. De Top wordt verder verfraaid met mooi garen. Dat kan met de naaimachine of met de hand.

LOKK
Presenteert het kantklossen. Op tafels liggen probeerkussens waarop bijvoorbeeld ameube bloemen zijn voorgewerkt. Bezoekers kunnen een randje of vulling in de bloem kantklossen. Demonstreren en kennismaken zijn de pijlers voor LOKK. Zij laten ook oude materialen en de nieuwe materialen zien of dit wordt toegepast in de expositie.

MerkWaardig
Bij MerkWaardig kunnen bezoekers kleine stukjes borduren die gebruikt worden voor het maken van knopen. Aan de onderkant een staartje overhouden zodat Truus de Kanter (costumière) het kan toepassen. Zijn ook andere materialen van de andere verenigingen hiervoor te gebruiken? Zoals bijvoorbeeld iets wat gevilt is of gemaakt bij Vrouwen van Nu of restjes van quilt?

ViltKontaktGroep
Bezoekers vilten lapjes met allerlei verschillende materialen zoals viscose, draadjes, stofjes en voorvilt. Er wordt gewerkt met lontwol. Deze lapjes kunnen gebruikt worden bij andere verenigingen om mee verder te werken. Ze kunnen het in stukjes knippen en gebruiken bij het quilten of weven en erop verder borduren.

PS. Natuurlijk wordt er tijdens dit evenement ook weer veelvuldig geblogd en gevlogd. Abonneer je vast op het videokanaal: https://www.youtube.com/textieltube