Workshops en demonstraties 2019

LET OP!

Onderstaand is het programma van 2019. Dit staat tot omstreeks juli op de site om je een indruk te geven van het aanbod op gebied van workshops en demonstraties. De workshopinformatie die we voor dit jaar al hebben ontvangen is te herkennen aan de (2020) achter de naam.

Atelier het Bonte Schaap

Workshop Wolschilderij maken
Tijdens de workshop wordt er een wolschilderij gemaakt met de viltnaald. Het schilderij is 20 x 30 cm.

Duur: ongeveer 1,5 uur 
Tijden: dagelijks om 11:00 en 14:00 uur
Aanmelden: vooraf kun je je aanmelden via atelierhetbonteschaap@live.nl. Als er een plaats vrij is, is ter plaatse aanschuiven ook mogelijk op deze tijden. Maximaal 6 personen per workshop. 
Kosten: € 25,00 p.p incl. materialen en schilderijlijst 

www.atelierhetbonteschaap.nl

Atelier Sopra

Workshop Brioche breien
Tijdens de beurs geeft José Visser de workshop Brioche Breien voor beginners. Na de uitleg brei je een proeflapje, waarbij je diverse steken leert, zoals o.a. meerderen en minderen op brioche-wijze. Hierdoor zul je in je breiwerk prachtige lijnen zien ontstaan.

Duur: 1,5 uur
Tijden: 11.00 en 14.00 uur
Aanmelden: graag vooraf aanmelden via: info@ateliersopra.nl. Maximaal 6 deelnemers per workshop.
Kosten: € 12,50 p.p. Dat is incl. wol om mee te breien en tutorials op papier.

Let op!
Zelf meenemen: 4 breinaalden zonder knop of een rondbreinaald van 3mm.
Vereiste basiskennis: basiskennis breien, opzetten, recht en averecht, meerderen en minderen.

www.ateliersopra.com

Atelier Wilma Creatief

Workshop Naaldvilten
Op een lapje vilt wordt het patroon van een vlinder genaaldvilt.

Duur: 2 uur
Kosten: € 15,00 p.p. incl. een A6 notitieboekje  

Workshop Engeltje maken
Annabel is een mooi engeltje voor in de kerstboom. Op de beurs leer je de beginselen van het maken van seizoenpopjes van vilt.

Duur: 1,5 uur
Kosten: € 7,50 p.p.

Er zijn geen begintijden, omdat de duur van de workshop bij benadering is. Kom gerust even langs de stand om te informeren of er plek is. Heb je een korte vraag over het naaldvilten of bijvoorbeeld de festonsteek, dan legt Wilma dit graag uit.

www.atelierwilmacreatief.nl

Aztec Rose

Demonstratie Quiltring op standaard
Bij de stand van Aztec Rose wordt elke dag doorlopend gedemonstreerd. Op de beurs hebben zij een aantal quiltringen op standaard staan (zie foto). Er wordt een voorbeeldquilt gespannen in de quiltring en iedereen die wil, mag plaatsnemen en een stukje quilten. Ook wordt het handquilten gepromoot.

Daarnaast wordt het gebruik van het quiltframe gedemonstreerd en wordt duidelijk wat de mogelijkheden van dit frame allemaal zijn: verstelbaar in de hoogte, kantelbaar naar voren en naar achteren, naar rechts en naar links. Je kan het frame naar je toe trekken en het is te gebruiken terwijl je op de bank zit, op een keukenstoel of bijvoorbeeld op een relaxstoel.

Aztec Rose heeft op de beurs altijd een zeer interessante beursaanbieding en het frame kan gelijk in een tas worden meegenomen! Het frame is er in leuke kleuren en in blank gelakt hout.

www.AztecRose.nl

Borduurdiva

Workshop Leren omgaan met de Lunevillenaald
Ontdek de techniek van Broderie d’art in een mini workshop borduren met de Lunevillenaald.

Duur: 1 uur
Tijden: dagelijks doorlopend tot 16.00 uur
Aanmelden: van te voren inschrijven kan via info@borduurdiva.nl of je kunt ter plaatse aanschuiven.
Kosten: € 15,00 p.p.

Ook worden er op alle dagen demonstraties gegeven van de techniek van Broderie d’art.

www.borduurdiva.nl

Colours of Life

Bij Colours of Life kun je aan verschillende workshops meedoen. Informeer bij Stefanie naar de tijden! Je kunt kiezen uit 4 workshops:

Workshop Macramé plantenhanger/ wandhanger (foto 1)
Workshop Macramé Afrikaans minimandje (foto 2)
Workshop Macramé kussen opzetten (foto 3)
Workshop Mochila haken (foto 4)

Voor meer informatie en om zeker te zijn van een plaats kun je je vooraf inschrijven via coloursstefanie@gmail.com.

www.coloursoflife.nl

Crealoekie

Workshop Borduurkaart maken
Tijdens deze workshop maak je een borduurkaart. Borduren op papier in ‘Yin Yang’ stijl. Deze is al als pakketje voorbereid.

Duur: ongeveer 25 min.
Tijden: dagelijks doorlopend
Aanmelden: je kunt meteen aanschuiven als er plaats is of vooraf inschrijven via de mail met het gewenste tijdstip via crealoekie2@hotmail.nl.
Kosten: € 3,95 incl. materiaal

De Opkamer (2020)

Workshop Kartonnage
Je maakt een blanco wenskaart in de vorm van een boekje, die gesloten wordt met een satijnlintje. De kaart wordt gemaakt volgens de leporello vouwkunst gecombineerd met kartonnage.

Duur: 30 min.
Tijden: dagelijks doorlopend
Aanmelden: aanmelden is niet nodig, je kunt de hele dag aanschuiven.
Kosten: € 6,00 p.p. (incl. materiaal)

www.deopkamer.nl

De Quilt Ster

Demonstratie Templates
Marcha geeft doorlopend demonstraties met tips en trucs om een patchwork project met templates voor te bereiden. Er wordt gebruik gemaakt van diverse handige hulpmiddelen, zoals het Sandpaper Board, acryl templates uit eigen atelier, de Violet Craftroller en Odif Grippy.

Kom vrijblijvend langs en laat je inspireren!

www.dequiltster.com

Elly Prins Machine Quilting

In deze gezellige stand in kerstsfeer worden verschillende knutsel- en quiltprojecten gedemonstreerd om al helemaal in de stemming te komen. Je hoeft zeker geen gevorderde quilter te zijn om er zelf mee aan de slag te gaan!

–  Je kunt een eenvoudige collagequilt maken met een kerstkrans, waar je een aantal van Elly’s prachtige kerststoffen voor kunt gebruiken.
–  Je kunt zien hoe je op verschillende manieren een kerstboompje kunt maken met stof, dat je in huis kunt ophangen.
–  Ook kun je leren hoe je een feestelijke kerstslinger maakt.

Als je je creativiteit wilt laten prikkelen, kom dan gezellig langs!

www.machinequilting.nl

Golden Haand (2020)

Naast de kraam van Golden Haand demonstreert Mirja Wark doorlopend aan het weefgetouw met ketting. De bezoekers mogen het natuurlijk ook zelf uitproberen.

www.goldenhaand.nl

Het Verfcollectief

Demonstraties Bewerken van stof
Het verfcollectief is een groep van 6 vrouwen die elk een specialisatie hebben in het bewerken van stof. Foto’s v.l.n.r.: Corinne Zambeek-van Hasselt houdt van de speciale verfeffecten die je op stof kunt bereiken met reactieve verven. Eke Krug is geen experiment te gek om te kijken wat het effect op stof is. Hilde van Schaardenburg schildert daadwerkelijk op stof om haar beeld over te brengen. Marjolijn van Wijk speelt met kleur op stof, als achtergrond en als tekening op stof. Suze Termaat zoekt altijd naar gelaagdheid en transparantie in haar verfprocessen en Nienke Smit heeft een grote passie voor shibori technieken. Afwisselend zullen ze haalbare technieken op stof laten zien, die de bezoekers inspireren om zelf aan de slag te gaan. Je vindt het Verfcollectief op het TextielDoeplein.

www.verfcollectief.nl

HobbyDoItYourself (2020)

Demonstratie Bekleden van een borduurring en kralen borduren
Bij de stand van HobbyDoItYourself worden doorlopend demonstraties gegeven van het bekleden van een achterkant van een borduurring (met borduurwerk erin) zodat deze netjes zijn afgewerkt. Daarnaast laten ze het werken met kralen borduren zien. 

www.hobbydoityourself.nl

Holland Creatief

Inloopworkshops
Holland Creatief biedt op het Textiel Plus Festival een paar inloopworkshops aan! Gewoon gezellig aanschuiven als je er zin in hebt om wat nieuws uit te proberen of gewoon even lekker creatief bezig wilt zijn. Er staat een gezellige tafel vol met fijne wolletjes waar je voor € 12,95 kunt aanschuiven en een pakket met grote ronde weefring, naald, knoopjes, kralen etc. krijgt. Goede begeleiding, uitleg en vooral veel gezelligheid om samen de techniek van het rondweven uit te proberen. De eerste foto is van het rondweven.

Saskia zal in haar Pop-up shop van By Philon de volgende workshops aanbieden:

Workshop 1: Leer werken met de knoopster of breivork voor het maken van koordjes

Workshop 2: Maak een wolbloem op de bloemenloom

De tweede foto is van de bloemenloom.

Duur: beide workshops duren 1 uur.
Tijden: doorlopend
Aanmelden: je geeft je ter plekke op voor een tijdsvak of schuift meteen aan.
Kosten: € 5,00 p.p.

www.hollandcreatief.nl

Jeanneke.com

Demonstratie Quiltstempels
Jeanneke geeft doorlopend demonstraties met haar natuurrubberen quilt stempels. Kom gezellig langs en zie dat je zelfs met één klein stempeltje de mooiste quilt kunt maken!

Wilt u het complete assortiment van tevoren bekijken, ga dan naar www.jeanneke.com

Kennemer Quilthuis

Diverse demonstraties
In de stand van Kennemer Quilthuis wordt doorlopend gedemonstreerd hoe je met een longarm freemotion kunt quilten en hoe je met rulers kunt werken. Je bent van harte uitgenodigd om het ook zelf eens te proberen.

Op het Grace Company frame wordt gedemonstreerd hoe je met je huishoudmachine kunt freemotion quilten en hoe je met behulp van een laserlight patronen kunt volgen. Ook hier laten ze je graag zelf ervaren hoe dat gaat.

Op de foto’s zie je freemotion werk en rulerwerk gecombineerd met freemotion werk.

www.kennemerquilthuis.nl

Kunstwolf

Demonstratie UPWOLFING
Er is een doorlopende UPWOLFING-demonstratie te zien op film. UPWOLFING is het ruimtelijk aan vilten van vormen met ongekende mogelijkheden. In 2006 heeft Irene van der Wolf deze techniek met bijbehorende materialen uitgevonden en wordt nu al jaren wereldwijd gedoceerd en verkocht. 

www.kunstwolf.nl

Maggie Bee Quilts

Workshop Appliceren met hittebestendige mallen
Er wordt een bloem geappliceerd met een sterretje, met behulp van een hittebestendige mal, waardoor needleturn echt heel gemakkelijk en snel gaat. De workshop wordt gegeven door Maggie Bee. (Foto 1)

Duur: 1 uur
Tijden: dagelijks om 11.00 uur
Aanmelden: aanschuiven mag, maar vol is vol. Om verzekerd te zijn van een plekje, kun je je aanmelden via de webshop maggiebeequilts.com.
Kosten: € 7,50 p.p. incl. materiaal

Workshop Sterretje maken
Deze workshop wordt gegeven door Marina Roos. (Foto 2)

Duur: 2 uur
Tijden: dagelijks om 12.00 uur
Aanmelden: aanschuiven mag, maar vol is vol. Om verzekerd te zijn van een plekje, kun je je aanmelden via de webshop maggiebeequilts.com.
Kosten: € 5,00 p.p. incl. materiaal

Workshop Maak je eigen mal

Stel je voor… nooit meer afhankelijk zijn van het bestaande, maar altijd in staat om je eigen mallen te maken. Deze workshop sluit aan op de applicatie workshop van ’s morgens, maar kan ook prima zonder gedaan worden. Je leert je eigen ontwerp, of bestaande afbeelding om te zetten in een mal, die keer op keer gebruikt kan worden. De workshop wordt gegeven door Maggie Bee. (Foto 3)

Duur: 1 uur
Tijden: dagelijks om 14.00 uur
Aanmelden: aanschuiven mag, maar vol is vol. Om verzekerd te zijn van een plekje, kun je je aanmelden via de webshop maggiebeequilts.com.
Kosten: € 7,50 p.p. incl. materiaal

www.maggiebeequilts.com

Naald & Draad / CreaHelga Tatting, Knots & Lace (2020)

Workshop Kennis maken met naaldfrivolité

Naaldfrivolité is een eeuwenoude knoopwerktechniek met een kantachtig uiterlijk. Frivolitékant ontstaat door het maken van knopen rond een kerndraad. Met deze knopen worden ringen en bogen gevormd, welke worden verbonden d.m.v. picots. Hiermee kun je sieraden, kleedjes en andere accessoires maken. Waar vroeger frivolitékant werd gemaakt met behulp van een frivolitéspoel of –schuitje, is het tegenwoordig ook mogelijk frivolitékant te maken met behulp van een frivoliténaald.

Tijdens deze workshop maak je op eigentijdse wijze kennis met deze eeuwenoude handwerktechniek en ga je naar huis met een kleine vlinderbroche!

De workshop wordt gegeven door CreaHelga in samenwerking met Naald & Draad.

Duur: 1 uur en 15 min.
Tijden: aanvang dagelijks om 11.00 uur en 13.00 uur
Aanmelden: via creahelga@gmail.com of bij de stand, max. 6 personen per workshop
Kosten: € 15,00 p.p. (incl. alle benodigde materialen waaronder garen en een set frivoliténaalden)

www.naaldendraad.com

Niessen Naaimachines

Diverse workshops
Bij Niessen Naaimachines kun je de hele dag door aanschuiven voor verschillende workshops:

Er staan machines klaar om de volgende technieken te leren:

  • Coverlocken
  • Free-motion/ Ruler quilten
  • Patchwork
  • Borduren
  • Brother scan’n cut kerstdecoraties snijden

Alle workshops zijn gratis. Kijk of er een plek vrij is en schuif aan!

www.niessennaaimachines.nl

OnlineViltSchool

Workshop Viltkleding ontwerpen
Bij de stand van de Online Viltschool kun je gratis een eigen ontwerp maken voor een jas of een jurk met verrassend eenvoudige ontwerptechnieken.

Vind je het leuk om nog een stapje verder te gaan? Om ook alvast een stofstaal te maken? Volg dan de mini-workshop ‘kledingstof vilten’.

Duur: max. 30 min.
Tijden: dagelijks doorlopend,
Kosten: € 5,00 p.p.
Aanmelden: je kunt je ter plekke aanmelden bij de stand.

www.onlineviltschool.nl

Punch Workshops

Workshop Punchen op de Punchmachine
Punchen is een vrije techniek, een soort schilderen met lapjes en wol. Voor deze workshop neemt Marian mooie lapjes en wol mee, en genoeg punchmachines voor iedereen die meedoet. Een punchmachine lijkt op een naaimachine, maar is veel gemakkelijker: geen garen, geen steken, geen spoeltje. Maar wel: 5 viltnaalden. Met die naalden sla je vezels door elkaar, en die blijven dan vast zitten!

Eerst legt Marian de beginselen van het Punchen kort uit, daarna kun je meteen aan de slag. Op een ondergrondlapje van zo’n 20 bij 30 centimeter kun je jouw creativiteit de vrije loop laten gaan. Kies uit alle fijne kleurtjes wol en de verschillende stofjes. Het resultaat wordt altijd leuk. 

Wat kun je met het resultaat doen? Maak er thuis een schilderijtje van, een telefoonhoesje of verwerk het in een tas of jas… er kan zo veel!

Regelmatig komen mensen nog even hun, soms al jaren gelen, zelfgemaakte telefoonhoesje of bag in bag laten zien. Schrijf je in en wordt besmet met het Punchvirus!

Duur: 1 uur
Tijden: dagelijks om 11.00, 13.00 en 15.00 uur
Aanmelden: Wil je zeker van je plekje zijn, geef je dan op via info@punchworkshops.nl. Vergeet niet te vermelden welke dag, hoe laat en met hoeveel personen je wil komen. Opgeven ter plekke kan ook, als er nog plaats is.
Kosten: 15,00 p.p.

www.marianverdonk.nl

Tot Punch!

Quilt-Atelier Trijntje van der Horst

Demonstratie Tucker Ruler
Bij de stand van Quiltatelier Trijntje van der Horst worden doorlopend demonstraties gegeven van de Tucker Ruler, genaamd Square Squared. Op een handige en secure manier maken ze blok in blok. Ze laten de basis zien, en de varianten kun je daarna zelf thuis heel goed uitwerken. Sytske demonstreert de Tool. Er zijn diverse leuke voorbeelden aanwezig.

www.quilt-atelier.nl

Quiltframe

Demonstratie Quiltframes

Tijdens het Textiel Plus Festival worden in de stand van Quiltframe doorlopend demonstraties van het Q-snap floorframe gegeven. Deze staat in twee verschillende uitvoeringen in de stand: met én zonder extra pootjes. Zonder de extra pootjes is het frame een geweldig hulpmiddel voor het opspannen en dubbelen van uw quilt. Mét de extra pootjes komt het frame schuin te staan en leent het zich vooral om aan te quilten. Natuurlijk kun je ook zelf plaatsnemen achter beide frames om te ervaren hoe prettig het werkt en voelt. Dubbelen kun je aan het frame met naald en draad, met veiligheidsspelden, maar we laten je vooral zien hoe snel en handig dit gaat met de Micro Stitch Basting Gun. Hiermee worden piepkleine plastic nietjes in de quilt geschoten waarmee deze in zeer korte tijd gesandwiched is.

Nieuw: Je mag tijdens de beurs bij ons je eigen kleine quilt (minimale maat 110 x 90 cm, maximaal ca 120 x 150) komen sandwichen met de Basting Gun. Je betaalt alleen de nietjes. Thuis kun je echter met alle maten quilts, ook de héle grote, aan het frame werken.

www.quiltframe.nl

Quiltwinkel Marij

Demonstratie Sashiko quilten
Het sashiko is een eeuwenoude techniek uit Japan en wordt gebruikt om kleding te verstellen door verschillende lappen stof op elkaar te naaien met rechte steekjes. Er werden veelal geometrische figuren gebruikt. Heden ten dage gebruiken wij het als decoratie op kleding en quilts. Het sashiko quilten is ‘gebonden’ aan diverse regels. Wil je hier meer over weten, loop dan eens naar de stand van Quiltwinkel Marij. Middels korte, doorlopende demonstraties leggen zij je deze techniek graag uit. Ze hebben daarnaast diverse ‘probeer’pakketjes om thuis mee aan de gang te gaan!

www.quiltwinkelmarij.nl

Riëtte geeft VORM (2020)

Workshop Tekenen met de naaimachine. Maak een selfie op de naaimachine!

Dit is weer eens een andere manier om jezelf ‘in the picture’ te zetten. Eigenlijk is het tekenen met de naaimachine. Door een bepaalde instelling van je naaimachine kan je de naald vrij bewegen over de stof. Dit wordt ook wel Free Motion borduren of naaien uit de vrije hand genoemd.

Aan de hand van een foto van jezelf of van een dierbare of gewoon een afbeelding die je aanspreekt, ga je die overbrengen op stof om er daarna vrij overheen te borduren met de naaimachine.

Tijden: elke dag kun je doorlopend terecht om het even uit te proberen. 
Kosten: GRATIS

www.riettesommerdijk.nl

Sieraden enzo

Workshop Omslagdoek haken
Je haakt een omslagdoek met een gemêleerde bol van 900 meter katoen.

Duur: ongeveer 30 min. (thuis afmaken)
Tijden: dagelijks doorlopend
Aanmelden: je hoeft niet van tevoren aan te melden en kunt aanschuiven als er plek is.
Kosten: € 20,00 incl. garen

www.sieradenenzo.nl

Spinnerij de Wolkelder (2020)

Demonstratie Spinnen en kaarden van wol

Bij de kraam van Spinnerij de Wolkelder worden doorlopend demonstraties gegeven van:
–  Het spinnen van superdikke garens. Zij zijn de enige in NL die dat kunnen!
–  Het kaarden (kammen) van wol op een kaardmolen. Ze nemen hun eigen vachten mee om dit te doen.

www.dewolkelder.nl

Tambani

Demonstratie Repenpatchwork
Afrikaanse stof rond Tambani borduurwerkje, quilt-as-you-go techniek.

Duur: 1,5 uur
Tijden: dagelijks om 10.00 uur

Demonstratie Quilt-as-you-go techniek, Afrikaanse stof

Duur: 1,5 uur
Tijden: dagelijks om 12.30 uur

Workshop Bow-tie met zelfvouwend middenblok, Afrikaanse stof

Duur: 1,5 uur
Tijden: dagelijks om 14.30 uur
Aanmelden: bij de kraam van Tambani, je kunt ook gelijk aanschuiven als er nog plek is.  
Kosten: € 5,00 p.p. incl. materiaal. De opbrengst is voor Tambani.

www.tambani.co.za

Weefatelier Sjofoel (2020)

Demonstratie Weven

Bij Sjofoel worden doorlopend demonstraties gegeven op een weefgetouw en wordt uitgelegd hoe je kunt weven.

www.sjofoel.nl

Werkplaats voor Kunst en Ambacht

Demonstratie Historische verftechniek met natuurlijke materialen
Textiel kan op veel verschillende manieren geverfd worden. Een hele oude en vooral prachtige methode om textiel te verven met aardepigmenten, kun je bij Anja Schrik komen bekijken. Zij geeft doorlopend demonstraties. Wonderlijke kleuren, watervast en supermakkelijk!

www.anjaschrik.nl

Wools of Holland

Workshop Verven van soklappen of mutslappen

Duur: 30 min.
Tijden: doorlopend
Aanmelden: je kunt aanschuiven als er plaats is.
Kosten: € 15,00 p.p. voor de soklap of € 15,00 p.p. voor de mutslap, inclusief materiaal (garen en patroon voor muts of sokken).

www.woolsofholland.com